Na severu Moravy řádí vykradači barů a restaurací

Ostrava - Od začátku roku výrazně vzrostl počet vykradených barů, restaurací a obchodů v některých regionech severní Moravy a Slezska. Jen v Moravskoslezském a Olomouckém kraji už policisté napočítali více než 300 případů. Se zloději se potýkají také ve Zlínském kraji. Ve Vsetíně policisté zadrželi při mimořádné akci trojici mužů, kteří rabovali několik týdnů za sebou bary a obchody. Většinou s sebou brali trezory a drobné předměty.

Podle policie se trojice zadržených zlodějů stala černou můrou barů a obchodů ve Vsetíně. Za přibližně jeden měsíc vyrabovali třináct objektů, způsobili škodu za více než 300 tisíc korun. Kradli přibližně každý druhý nebo třetí den v řadě za sebou a používali vždy stejný způsob. Vždy se vloupali oknem nebo dveřmi, nosili si s sebou stejné nářadí.

Organizovanou skupinu zlodějů tvořili podle policie dva bratři - dvojčata a další muž ze Vsetínska. Vykradli nejenom některé bary a obchody, ale např. také čajovnu nebo telefonní automat. Spravedlnost je přistihla ve chvíli, kdy se snažili vloupat do trafiky. Dva muži jsou už ve vazbě, třetí je stíhán na svobodě. Všem třem hrozí až tři roky vězení.

Také v Moravskoslezském a Olomouckém kraji vzrostl za první dva měsíce letošního roku počet vykradených obchodů a restaurací. Policisté napočítali už 360 případů. Je to o třetinu více než loni ve stejném období. Jednou z příčin může být vyšší nezaměstnanost v kraji.