V Bruntále se bude od května platit za parkování

Bruntál – Za parkování v centru Bruntálu se bude od 1. května platit. Návštěvníci zaplatí 10 korun za hodinu, rezidenti si mohou za 1 200 korun koupit roční parkovací kartu. Trojnásobek zaplatí za celoroční parkování ve zpoplatněných úsecích fyzické nebo právnické osoby, které zde mají sídlo firmy nebo provozovnu. Radnice si od opatření slibuje zlepšení dopravní situace v přetíženém centru. Řadě lidí se ale toto řešení nelíbí.

Platit za parkování se v Bruntále bude od pondělí do pátku od 8 do 17 hodin a v sobotu od 8 do 12. Na řádné placení bude dohlížet městská policie. „Zpoplatnění bude prakticky v celém středu města, to znamená v městské památkové zóně a některých přilehlých ulicích,“ přiblížil tiskový mluvčí města Jiří Ondrášek.

Bruntálští řidiči ale opatření vesměs kritizují. Město se prý nesnaží vytvořit nové parkovací plochy a raději řeší problém zpoplatněním stávajících stání. „Platím daně za auto, za benzin, silniční poplatky, ze všeho každý něco má a ještě za parkování,“ shrnul poplatky, které od něj úřady chtějí, jeden z řidičů.

Reportáž Veroniky Glötzerové (zdroj: ČT24)

„Chápu, že někteří řidiči přijmou nové opatření s nevolí. Ale už nebudou muset denně i několikrát objíždět náměstí, aby mohli zaparkovat. Navíc předpokládáme, že se výnos z parkování vrátí například do oprav městských komunikací,“ uvedl místostarosta Petr Rys.

K první opravě, kterou by měly zpětně pokrýt výnosy z parkovného, město přistoupí na Partyzánské ulici. Její povrch spraví za zhruba dva miliony korun ještě dříve, než na ní bude postaven parkovací automat, dodal Ondrášek. Kolik peněz městská pokladna z parkovného celkem získá, ale zatím nedokázal odhadnout.