Milovníci historických aut se sešli v Zábřehu

Zábřeh - Zábřeh dnes patřil veteránům, auta vyrobená nejpozději do roku 1983 obsadila celé centrum města. Přehlídku spojenou se sedmdesát kilometrů dlouhou soutěžní projížďkou obcemi okolím Zábřehu pořádal První dámský klub historických vozidel České republiky. Kromě nablýskaných kapot a předoucích motorů byly k vidění také dobové oděvy a pokrývky hlavy. Zájem o účast na setkání byl mezi majiteli veteránů nesmírný, přehlídky historických vozidel jsou stále oblíbenější. Organizátoři museli některé ze zájemců odmítnout.

Masarykovo náměstí v Zábřehu patřilo těm mladším ze skupiny veteránů, byly zde k vidění Pragovky, některé z novějších škodovek, vojenská auta a ze zahraničních pak mercedesy nebo fiaty. „Do roku 1983 neznamená, že sem mohou přijet vozidla, která byla vyráběna v milionových sériích, tedy nezajímavá vozidla, která jsou k vidění. Vybíráme si skvosty,“ prohlásil Radoslav Grulich z Prvního dámského klubu historických vozidel ČR.

Milovníci historických aut i znalci se zastavovali především u BMW z roku 1939, které budilo pozornost právem. „Je to šestiválec, má obsah 2 litry, spotřebu 15 litrů a maximální rychlost 150 kilometrů v hodině,“ uvedl majitel auta Jiří Hlavinka. Přehlídka veteránů přilákala do centra města stovky zvědavců. „Jsou tady spíš ty novější. Škodovky, embéčka, které má člověk ještě v paměti,“ hodnotí návštěvníci.

V neděli kolem jedenácté hodiny dopoledne vyrazila historická auta na projížďku, trasa vedla obcemi v okolí Zábřehu a končila znovu na hlavním zábřežském náměstí. Setkání veteránů pořádal První dámský klub historických vozidel už podesáté. „Máme partnery, kteří mají veterány, tak jsme se dohodly, že bychom mohly založit první dámský klub,“ vysvětlila Jolana Šilarová z Prvního dámského klubu historických vozidel ČR.

Přehlídky historických vozidel jsou u nás stále oblíbenější. Svědčí o tom také to, že organizátoři dnešního setkání museli zájemce o účast odmítat.