Zlínská galerie patří těm, kterým ještě nebylo třicet

Zlín - Širokou škálu technik - od klasických olejomaleb po videoprojekce - nabízí výstava Zlínský salon mladých, která vždy jednou za tři roky představuje současnou tuzemskou tvorbu. Vybraných šest desítek vytvořili čeští a slovenští umělci, kterým ještě nebylo třicet let. Výstava navazuje na prvorepublikovou tradici a letos představuje 60 tvůrců z Česka i Slovenska.  Zájemci ji mohou zhlédnout do 13. září.

„Je to již pátý ročník přehlídky, která má svoji hlubokou historii už v dobách meziválečného baťovského Zlína. Hlavní naší touhou je ukázat, jak vlastně vypadá to současné mladé umění nebo co se v něm významného za poslední tři roky událo,“ vysvětluje ředitel Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně Václav Mílek.

Výběrová přehlídka si klade za cíl nejenom prezentovat již zavedené tvůrce, ale objevovat i dosud neznámé nebo z různých důvodů opomíjené tvůrčí osobnosti.

Česko a… Slovensko

Zatímco první tři ročníky trienále se konaly jako přehlídky současného českého výtvarného umění, od roku 2006 salon představuje také významné reprezentanty uměleckého dění na Slovensku.

Dvěma vybraných účastníkům salonu byly hned na slavnostní vernisáži uděleny ceny. Vítězkou mezi českými umělci a držitelkou Ceny Václava Chada se stala Pavla Sceranková s dílem Hlavo Lam. Jde o první ženu, která ocenění na salonu získala. Cena je pojmenována po mladém talentovaném umělci, který absolvoval Školu umění ve Zlíně a byl na sklonku války za účast v odboji zastřelen gestapem.

Jako nejvýraznější dílo ze slovenských umělců odborná porota označila plátno Juraje Kollára Nočná krajina. Odnesl si Cenu Igora Kalného. Kalný dobrovolně ukončil svůj život v roce 1987 jako třicetiletý, věnoval se zejména neoficiální scéně, dodnes je na Slovensku vnímán jako významná postava. Nositelům obou cen uspořádá zlínská galerie během tří let samostatnou výstavu a jejich dílo zakoupí do své sbírky.

Zlínský salon mladých je letos zařazen v oficiálním doprovodném programu českého předsednictví Evropské unii. Ve Zlíně se také konají Nové zlínské salony pro dospělé výtvarníky. Loni se konal pátý ročník, kterého se podruhé také zúčastnili slovenští výtvarníci. Pořádání Nových zlínských salonů se obnovilo v roce 1996, navazují na tradici zlínských historických salonů v letech 1936 až 1948, jejichž vznik iniciovala firma Baťa.

  • Pavla Sceranková: Hlavo Lam autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/861/86039.jpg
  • Juraj Kollár se svým dílem autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/861/86037.jpg