Krádežím aut udělala konec olomoucká policie

Olomouc - Olomoučtí policisté dopadli gang zlodějů aut, pětice mužů z Olomoucka kradla na území pěti krajů. Podle kriminalistů mají muži ve věku mezi pětadvaceti až třiceti lety na svědomí krádež téměř tří desítek aut zhruba za čtyři miliony korun. Skupina se zaměřovala především na Octavie a Passaty vyrobené do roku 2000, zloději je měli rozebírat a prodávat na náhradní díly. Policie sledovala činnost skupiny zhruba dva měsíce, podařilo se jí objevit dvě velké dílny a jednu garáž. Pachatelé u sebe měli plynové pistole a vysílačky, kterými spolu komunikovali.

Pětice zlodějů svoji pochybnou živnost provozovala na území Pardubického, Moravskoslezského, Jihomoravského, Zlínského a Královéhradeckého kraje. Muži si auta vždy nejprve vytipovali, vyhledávali přitom nehlídaná místa bez kamerového systému a se špatnými světelnými podmínkami. „Pachatelé u vozidel překonali uzamčení na dveřích a poté pomocí elektronického vybavení, které měli s sebou, překonali imobilizér a s vozidlem odjeli,“ uvedl kriminalista Aleš Pytlíček. Kradená auta pak mířila na Olomoucko. „Podařilo se nám objevit dvě velké dílny a jednu garáž. Z výpovědí pachatelů vyplývá, že vozidlo měli rozmontované za pět až šest hodin,“ dodal kriminalista Pytlíček.

Policie sledovala činnost skupiny zhruba dva měsíce, začátkem června pak kriminalisté dopadli tři členy gangu. Muži u sebe měli plynové pistole a vysílačky, kterými spolu komunikovali, aby je policisté nemohli odposlouchávat. „Pachatelé byli zadrženi v Pardubicích díky ostražitosti kolegů, kteří si všimli jejich zvláštního jednání,“ potvrdil kriminalista Martin Nasswettr. Tisková mluvčí Policie ČR Olomouc Jitka Dolejšová doplnila: „Krádež aut je trestná činnost, která má setrvalý trend již několik let nejen na Olomoucku, ale i v celé České republice.“

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Přestože se muži krádežemi aut zabývali delší dobu a byli na tuto činnost dobře vybaveni, některé bezpečnostní prvky pro ně byly nepřekonatelné. Poradit si nedokázali například s obyčejným skrytým vypínačem elektrického obvodu.

Čtyři z pětice mužů jsou nyní ve vazbě, v případě prokázání viny jim hrozí až 8 let za mřížemi.