V Jalubí postavili přesnou kopii starodávného mlýna

Uherské Hradiště - Nad slováckou vesnicí Jalubí stojí znovu po 64 letech kamenný mlýn. Je vysoký 11 metrů a místní si ho kámen po kameni postavili výhradně pro radost – ať už sobě, nebo projíždějícím turistům. Ten původní totiž zničila na konci druhé světové války puma z amerického bombardéru. V Jalubí jsou teď v cílové rovince. Z mlýna, který leží v centru jedné ze slováckých cyklostezek, chtějí mít už brzy malé muzeum.

Šest desítek let musela myšlenka na zrekonstruování mlýna čekat, aby se až nyní začala zhmotňovat. Slovácká pracovitost a houževnatost dokázala mlýn nad vesnici vrátit. Kopie je k nerozeznání od originálu. V pozadí celé stavby stál kameník František Švec. Nejprve měsíce s kamarády rozebíral starou kamennou stodolu, aby měl z čeho stavět, pak na sebe vršil tisíce kamenů. „Byla to těžká práce, podruhé už bych ji nedělal,“ říká poté, co je vše hotovo.

Perutě se otáčejí a starosta Karel Malovaný má na jejich rozpohybování výsostné právo. Jsou totiž jeho dílem. „Dělal jsem to na dvoře obecního úřadu o sobotách a nedělích. Když nám firma řekla, že by za ty perutě chtěla 200 tisíc bez daně, tak jsme řekli, že to neexistuje, a raději jsme si je vyrobili sami,“ upozorňuje starosta Jalubí. Teď už místním zbývá vybudovat ve mlýně muzeum.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)