Na Vysočině záchranáři nacvičovali likvidaci následků nehody letadla

Třebíč - Oznámením o pádu letadla na tísňovou linku hasičů začalo v devět hodin u Třebíče rozsáhlé cvičení záchranářů. Na místo fiktivní havárie na letišti v Kožichovicích u Třebíče okamžitě vyrazilo na 300 hasičů, zdravotníků a policistů. Našli hořící trosky letadla, zranění lidé leželi roztroušeni v okruhu přibližně 30 metrů, další byli uvězněni v troskách trupu havarovaného letadla. Cvičení neodhalilo žádné hrubé pochybení v práci profesionálních i dobrovolných hasičů a zdravotníků. Celkové podrobné vyhodnocení bude k dispozici za několik týdnů, informoval o tom ředitel krajských hasičů na Vysočině Drahoslav Ryba.

Podle scénáře cvičení se dopravní letadlo snažilo kvůli poruše motorů nouzově přistát na letišti v Náměšti nad Oslavou, zřítilo se ale těsně vedle průmyslové zóny v Třebíči. Trosky letadla i zranění lidé byli v okruhu několika set metrů.

Mluvčí krajské záchranné služby Miroslav Havlík upozornil, že členové jednotlivých složek integrovaného záchranného systému během cvičení, kdy nebyli v přímém kontaktu, používali přenosné ruční radiostanice.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Obecným problémem je podle Havlíka při větších haváriích menší počet posádek záchranné služby, který může být na místě nehody v počáteční fázi likvidace jejích následků. „K ideálnímu stavu chybí větší zahuštěnost sítě výjezdových stanovišť záchranné služby, která by umožnila, aby u nehody bylo co nejvíc záchranářů v co nejkratší době,“ řekl Havlík.

Na území kraje Vysočina působí na 16 stanovištích 23 profesionálních posádek zdravotnické záchranné služby. Do poloviny roku 2011 by mělo být na Vysočině 22 plně funkčních výjezdových stanovišť zdravotnické záchranné služby. Už v příštím roce přibudou k dosavadním 16 další výjezdová stanoviště v Jemnici na Třebíčsku, Velké Bíteši na Žďársku a Přibyslavi na Havlíčkobrodsku.

Cvičení nazvané Mayday mělo ověřit postup, taktiku a vzájemnou komunikaci složek záchranného integrovaného systému kraje Vysočina při společném zásahu. Námětem cvičení byla nehoda letadla při pokusu o nouzové přistání poblíž Třebíče. Letadlo, v němž bylo 40 pasažérů a čtyři členové posádky, se podle scénáře po dopadu rozlomilo na několik kusů, trosky začaly hořet. Fiktivní nehoda si vyžádala několik mrtvých a řadu raněných.

Letos už mají za sebou záchranáři na Vysočině druhé takto rozsáhlé cvičení, na jaře museli řešit výbuch plynu ve skladu pohonných hmot.