Hasiči v Hutisku-Solanci mají novou techniku

Hutisko-Solanec – Dobrovolní hasiči v Hutisku-Solanci mají nového pomocníka. Vlastnoručně vyrobený speciální terénní vůz už úspěšně zasahoval při nedávné sněhové kalamitě v Beskydech a také při odstraňování popadaných stromů v okolí obce. Členové zdejší jednotky jsou vybaveni technikou pro likvidaci požárů i technické zásahy, jako je čerpání vody, odstraňování živelných pohrom nebo nouzový dovoz vody. Dále provádějí asistenční služby při kulturních akcích, účastní se ukázky techniky a besed s mládeží, pomáhají ostatním organizacím a spolkům.

Dobrovolným hasičům se daří odstraňovat popadané stromy na jedné z cest v Zákopčí, které je místní částí Hutiska-Solance. S novým terénním autem se totiž dostanou i do nejvyšších míst pod Soláněm, bez speciálního vozu by cestu neuvolnili. Nadšení a stovky hodin ve volném čase věnovali dobrovolní hasiči novému terénnímu autu. „Nejtěžší asi bylo umístit zástavbu tak, aby se ve voze ušetřilo místo a aby se do vozidla vešlo co nejvíc vybavení, které je třeba při zásahu,“ uvedl jeden z příslušníků Petr Maléř. Velitel hasičů Jaroslav Fiurášek dodal: „Vůz byl potřeba při zásahu v nepřístupném terénu, kde jsou samoty a rekreační objekty rozmístěny daleko od civilizace.“

Peníze na nákup a úpravu terénního auta poskytla obec. „Nákladem asi 550 tisíc celkem vyrobili auto pro první zásah i s vodou. Má pilu, má čerpadlo, je to taková hasičská chlouba,“ prohlásil starosta obce Vojtěch Pavlica (nez.).

Reportáž Daniela Šamánka (zdroj: ČT24)

Odstraňování popadaných stromů po kalamitě za pomoci nového auta vítají také ochránci přírody. „Mnohdy koruny stromů visí dolů a jsou nebezpečné, mnohé polní i lesní cesty jsou neprůchodné. Brzy přijde čas běžkařů a jsou tady stezky a cesty, kde není možné projet ani na lyžích,“ potvrdil Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody.

Nové terénní vozidlo přestaví obec zástupcům Zlínského kraje v pátek 6. listopadu.