Váhavost OKD brzdí rozvoj části Orlové

Orlová - Obyvatelé části Orlové musejí dál žít v nejistotě. Společnost OKD totiž odložila své rozhodnutí o těžbě uhlí v lokalitě Výhoda, kde bydlí asi dvě stě rodin. Lidé teď nevědí, jestli mohou do svých nemovitostí investovat, nebo je čeká vystěhování. OKD přehodnocuje své plány kvůli poklesu cen uhlí. Konečné rozhodnutí o celkové koncepci přislíbila společnost během příštího roku.

Orlovská část Výhoda by se měla přejmenovat spíše na Nevýhodu. Nerozhodnost těžařů dostala zdejší obyvatele, ale i podnikatele do neřešitelné situace. „Kdyby se společnost OKD vyjádřila včas, tak bychom se podle toho zařídili. Teď nevíme, co máme dělat. Nemůžeme nic přistavovat, nemůžeme v podstatě nic. Navíc tu nemáme zavedený plyn,“ připomíná místní obyvatel Vladislav Koziel. „Právě stojíme před rozhodnutím o vybudování kanalizace, ale my nevíme, co bude dál,“ dodává předseda osadního výboru Orlová-Výhoda Jiří Bobrek. „Současná situace nás všechny brzdí a výhled do budoucna je nulový,“ uzavírá majitel restaurace Lukáš Míček. 

Společnost OKD zdůvodňuje odklad rozhodnutí o těžbě v Orlové složitou situací na trzích a poklesem cen uhlí. „My víme, že to lidi z Výhody znevýhodňuje. Proto se budeme snažit předložit urychleně celkovou koncepci. Věříme, že se to podaří již během příštího roku,“ slibuje mluvčí OKD Vladislav Sobol.   

Reportáž Jany Dronské (zdroj: ČT24)

Podle dohody s městem ale měla společnost OKD své záměry oznámit už v září. Situace také blokuje plány radnice, investice a případné evropské dotace. „Naše možnosti jsou v tomto případě velice malé, protože z hlediska práva, horního zákona a vymezení dobývacích prostor je právo na straně OKD,“ přiznává místostarosta Orlové Radislav Mojžíšek. 

Lidé teď požadují po OKD alespoň instalování měřicí stanice, která bude monitorovat důlní otřesy. Prokazování důlních škod totiž bývá velký problém. Otřesy přitom v Orlové zažívají i několikrát za týden. Zlepšit by se měla také informovanost. „Můžeme slíbit lidem z Orlové, že od příštího roku budeme výsledky měření důlních otřesů zveřejňovat,“ říká Vladislav Sobol. 

Všechny relevantní informace by měly být dostupné, a to nejen pro obyvatele Orlové, na webových stránkách města.