Valašské Meziříčí má nový amfiteátr

Valašské Meziříčí – Nového letního amfiteátru se dočkalo Valašské Meziříčí. Moderní stavba roste v parku u šlechtického sídla rodu Kinských, kteří zde v roce 1834 přestavbou původní administrativní budovy žerotínského panství vybudovali empírový zámek. Původní letní kino bylo zastaralé a muselo být zdemolováno. Původní amfiteátr byl kompletně odstraněn, včetně pódia, konstrukce pro promítací plátno, zděného objektu bufetu a promítací kabiny a terénní vlny pro sedačky. Město přitom ještě před několika lety o stavbě nového kulturního stánku na tomto místě neuvažovalo.

Stavbu nového amfiteátru u zámku Kinských přivítali mnozí obyvatelé města: „Už to tam bylo v dezolátním stavu, jsme tedy nesmírně šťastní, že to bude a že se toho dočkáme. Určitě by tam měly být lavičky a odpadkové koše. Měl by být zvlášť prostor pro děti a zvlášť pro psy.“

Stará ocelová konstrukce na promítací plátno byla v areálu bývalého letního kina stržena a na jejím místě vyrostla moderní dřevěná stavba, která bude celá pokrytá šindelem. Podle radnice bude modernizováno také terasovité hlediště s promítací kabinou pro přibližně 500 diváků. Výstavba nového letního amfiteátru si vyžádá 20 milionů korun. „Celý areál je předán dodavatelské firmě jako staveniště, a je tedy na ní, jak si celý areál zabezpečí,“ prohlásil tiskový mluvčí MÚ Valašské Meziříčí Josef Beneš.

Reportáž Daniela Šamánka (zdroj: ČT24)

Podle radnice bude areál bývalého letního kina po dokončení určen k pořádání koncertů, filmových představení a dalších kulturních či společenských akcí. „Jeho faktické využití ukáže až zkušební provoz, protože v minulosti tam byly problémy s hygienickým měřením hluku,“ dodal mluvčí Beneš. Marie Klinkovská z občanského sdružení Za Krásno krásnější doplnila: „Dokonce i zázemí pro účinkující tam bude, dřív nebylo vůbec. Myslím, že to bude ku spokojenosti obyvatel.“

Město navíc u zámku Kinských obnovuje nejenom areál bývalého letního kina, ale také opravuje zámecký park za více než 20 milionů korun. Nový amfiteátr a opravený zámecký park bude pro veřejnost otevřený na jaře příštího roku.

Stavba amfiteátru
Zdroj: ČT24