Zátah policistů v Příboře odhalil varnu pervitinu

Ostrava – Češi se během několika let stali evropskou jedničkou ve výrobě a vývozu drog. Konkurovat můžou jen Španělé. Vyplývá to z údajů Národní protidrogové centrály. V Česku se každý rok vyrobí kolem tuny pervitinu. Zatím poslední větší protidrogová razie se odehrála v minulých dnech v Příboře na Novojičínsku, kde se droga vařila v rodinném domě. Kolik dealerů skupina obhospodařovala, zatím policisté zjišťují.

Pervitin vyrobený v České republice se podle policistů stále častěji objevuje v Německu, Holandsku a v londýnských tanečních klubech. Přináší srovnatelné účinky s kokainem, ale za méně peněz. Kriminalisté odhadují, že v Česku je několik stovek varen. Jedna z nich byla i v Příboře.  Tři narkomani vařili drogu v pronajatém rodinném domě. Zatkla je policejní zásahová jednotka. „Máme prokázáno, že v období nejméně tří měsíců produkovali pervitin,“ potvrdil ČT24 člen kriminálního týmu, který si nepřál být jmenován.

Kromě laboratoře a chemikálií měli obvinění doma i půl kilogramu plastické trhaviny, včetně elektrických rozbušek a střeliva. „Jedná se o průmyslovou trhavinu DANUBIT. Odkud ji pachatelé měli a k jakému účelu ji používali, je předmětem šetření,“ uvedl kriminalista. Pachatel byl obviněn z výroby a držení psychotropních látek a nedovoleného ozbrojování. Jeden z obviněných skončil ve vazbě, dva jsou vyšetřováni na svobodě.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)