Krnovští hajní hlídají stromky před zloději

Krnov – S blížícími se Vánocemi každoročně narůstá počet krádeží. Obchodníci jsou tedy v těchto dnech v pohotovosti. Stejný problém musí řešit i hajní. Spoustu lidí před krádežemi stromků neodradí ani pokuta. Hajný z Lesní správy města Krnova Otto Menzel říká, že lidé je dokonce po uříznutí často nechávají ležet na místě, protože se jim přestanou líbit.

Podle lesníků se každý rok najde nějaký nenechavec, který se do lesa na stromky vypraví. Lesní správa města Krnova hospodaří na 800 hektarech, které teď musí ohlídat dva hajní. Podle nich chodí zloději krást ve dne i v noci. Dvoumetrový stromek přitom roste osm až deset let. Podle hajného Menzela chodí krást stromky i místní a chalupáři, kteří si je pak odváží například do Ostravy.

Bezpečnější a hlavně legální je stromek koupit. Prodávají se po celý prosinec včetně Štědrého dne. Na Krnovsku jdou nejvíc na odbyt jedličky. Podle odborníků by lidé měli stromek nechat alespoň 10 dní aklimatizovat v chladné místnosti a teprve na Štědrý den ho přesunout do obýváku. Tam by měl stát co nejdále od topení.

Reportáž Veroniky Glötzerové (zdroj: ČT24)