Hrad Helfštýn se na den otevřel turistům

Přerov - Hrad Helfštýn na Přerovsku dnes znovu otevřel svoje brány veřejnosti. Už od rána sem v rámci tradičního zimního výstupu mířily stovky turistů. Jejich cílem bylo poslední hradní nádvoří, kde každý návštěvník dostal za absolvování některé z tras diplom s razítkem. Lidé si tak mohli prohlédnout hrad, který pochází ze čtrnáctého století.

Hrad Helfštýn patří k tradičním turistickým cílům v regionu. Během sezóny tuto památku navštívilo 96 tisíc lidí. Tentokrát se veřejnosti otevřela jen na jediný den. Podle Jiřího Švece z Klubu českých turistů Přerov je otevření hradu na jediný zimní den již tradicí: „Je to už 34 roků. A i když je jiná doba, tato tradice se udržuje a lidé jsou zvyklí na hrad chodit.“ Helfštýn ovšem v zimě láká nejen skalní turisty. Míří sem také lidé z podhradí.

Pracovníci hradu, kteří památku vždy koncem října zazimují, ji musí první lednovou sobotu znovu z části zpřístupnit. Námahy prý ale nelitují. Jen v loňském roce sem v rámci zimního výstupu dorazilo 1700 lidí. „I běžní návštěvníci se chtějí po svátcích provětrat a nadýchat se čerstvého vzduchu, což tady opravdu je,“ vysvětluje vedoucí správy hradu Marcela Kleckerová.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Hrad se veřejnosti znovu otevře až v březnu, kdy tady začnou pravidelné víkendové prohlídky.