Na Ostravsku se propadla střecha družstevní haly

Ostrava - V Sedlnicích na Novojičínsku se propadla střecha zemědělského družstva, nikdo přitom nebyl zraněn. Střecha o rozloze 20 krát 60 metrů neunesla nápor sněhu, na místě zasahují hasiči. Právě kvůli vydatné sněhové nadílce a proměnlivému počasí hasiči varují před obdobným nebezpečím propadu střech, které by nemusely vydržet těžké vrstvy sněhu.

Střídavé počasí způsobuje tání a následné namrzání sněhu na střechách. Při napadání dalších vrstev sněhu mohou být překročeny hodnoty nosnosti střech. Hasiči začali v regionu vyjíždět k odklízení sněhových a ledových jazyků a rampouchů o uplynulém víkendu. Zaměřovali se na objekty v majetku či správě státu, kraje, obcí a jejich firem a dalších subjektů - například na školy, divadla, nemocnice či sociální ústavy.

Mluvčí hasičů Petr Kůdela o povinnosti odklízet sníh a rampouchy ze střech:

„Již ve stavební dokumentaci je uvedeno a schváleno, kolik centimetrů prachového a těžkého sněhu může na konkrétní střeše maximálně ležet.“

„Hasiči totiž budou opět vyjíždět jen tam, kde hrozí bezprostřední nebezpečí, v ostatních případech budou žadatele o pomoc odkazovat na komerční služby,“ podotkl mluvčí hasičů Petr Kůdela. Na stránkách hasičů www.hzsmsk.cz je možné najít aktualizovaný seznam firem, které za úplatu sníh a rampouchy ze střech odstraňují. Letošní zimu zatím tuto činnost v kraji potvrdilo 18 firem.