V Beskydech je kůň stále nenahraditelný

Ostrava - Boj se sněhem a popadanými stromy v horských úsecích Beskyd pokračuje. Dělá starosti lesníkům, kteří se do některých úseků na česko-slovenském pomezí nemohou dostat za použití těžké techniky. Někde proto používají tradiční metodu - speciálně vycvičené koně pro práci v horském terénu.

Sedmiletý a sedm set kilogramů vážící kůň Juráš pomáhá v lese na česko-slovenském pomezí už více než čtyři roky. Dostane se totiž i do míst, kde lesníci nemohou použít těžkou techniku. „Kůň není mašina a v těchto lokalitách je stále nenahraditelný,“ říká majitel Juráše.   

Dnes Juráš pomáhal odklízet stromy nedaleko Soláně, Zůstaly v lese ležet po loňské říjnové kalamitě. Podle lesníků jich leží na česko-slovenském pomezí stovky. Bez pomocí koní by je především z příkrých svahů nedokázali odstranit. „U nás sedmdesát procent dřevní hmoty musíme z lesa dostat pouze koňmi. Ti dříví stáhnou na odvozní místa, odkud je dál dopravujeme traktory,“ popisuje situaci v lese hajný Stanislav Macíček.   

Reportáž Daniela Šamánka (zdroj: ČT24)

Podle lesníků jsou navíc koně na rozdíl od těžké techniky k lesním porostům ohleduplnější. „Nejen tím, že jsou ekologičtější, ale po koních nezůstávají v lesích žádné škody,“ upozorňuje myslivec Josef Skalík.  

Popadané stromy po loňské říjnové kalamitě budou koně pomáhat lesníkům odstraňovat z lesa až do začátku jara.