Zmatek s poplatky v lékárnách na severní Moravě pokračuje

Ostrava - V nemocničních lékárnách v Karviné, Novém Jičíně a Třinci kraj opět proplácí třicetikorunový poplatek za recept, v Opavě a Havířově se přidají během několika dní. Moravskoslezský kraj již počítá s tím, že kvůli zdravotnickým poplatkům skončí ve správním řízení ministerstva vnitra. Poplatková sága tak pokračuje. Vrchní soud v Olomouci ve středu zrušil předběžná opatření zakazující proplácení poplatků krajem a krajská rada hned rozhodla okamžitě znovu proplácet.

„Dozvěděli jsme se to ve středu ve dvě hodiny odpoledne a ráno jsme na to byli připraveni,“ uvedl náměstek ředitele Nemocnice s poliklinikou Karviná – Ráj Jan Kaczmarczyk. Náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje ještě dodal: „V tuto chvíli zůstává nevyjasněný akorát Frýdek-Místek, tam bude záležet na stanovisku Vrchního soudu, které my samozřejmě budeme respektovat.“

Soukromí lékárníci, kteří kvůli žalobě loni proplácení zastavili, se znovu obrátí na zastupitele i na soud. Chtějí rovný přístup. „Buď dar kraje dostanou všichni pacienti, anebo budou všichni platit regulační poplatky,“ řekl předseda představenstva Grémia majitelů lékáren Marek Hampel.

 
Spousta lidí se v systému poplatků dodnes nevyzná, aby toho nebylo málo, některé soukromé lékárny přišly ještě s vlastním systémem proplácení poplatků v uvozovkách, prostřednictvím bonusů. Od února navíc může být všechno jinak. Moravskoslezský kraj totiž slíbil ministru vnitra Martinu Pecinovi, že se do konce ledna ještě na poplatky podívá.

Karel Konečný - náměstek hejtmana MS kraje

„Máme za to, že postupujeme v souladu se zákonem.“

Rada ale rozhodla, že v úhradách chce pokračovat tak jako doposud. S tím, že může tak jako Zlínský, Jihočeský, Ústecký a Královehradecký kraj skončit ve správním řízení, kraj počítá. „Samozřejmě i tento Damoklův meč visí nad námi a samozřejmě budeme se bránit, protože máme za to, že postupujeme v souladu se zákonem,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Karel Konečný. Zmatky kolem třiceti korun za recept určitě hned tak neskončí. Nejdříve po volbách, shodují se zúčastnění.

  • Vstup do lékárny autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1377/137627.jpg
  • Lékárna autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1377/137629.jpg