Ostravská FN otevřela jedno z nejmodernějších onkologických center

Ostrava - Klinikou evropského formátu se může chlubit Fakultní nemocnice v Ostravě. Za 220 milionů korun zrekonstruovala onkologický pavilon. Po roce stavebních úprav má tak moravskoslezský region jedno z nejmodernějších onkologických center v České republice. Od května bude součástí ostravské kliniky také nejmodernější ozařovací přístroj na světě. Prostory, kde bude stát, se zatím stále připravují, ale o tom, že bude hojně využíván, hovoří jasně smutné statistiky.

Žlutá, zelená a modrá. Tři základní barvy, podle kterých by se měl každý, kdo přijde na onkologickou kliniku bezpečně orientovat. To je ale jen nepatrná část z proměny, kterou prošla. Třeba na ambulantní - zelenou - část už mohou chodit lidé celý den - až do večera, v čekárně stráví minimální dobu. Vše urychlil moderní vyvolávací systém.

Razantní proměnou prošlo i modré, lůžkové oddělení. Pacienti kromě komfortního ubytování oceňují hlavně přístup lékařů. „Před nějakým vyšetřením nám řeknou, co nás čeká, co nás nemine, víme, na čem jsme,“ říká Josef Kavulok – jeden z prvních pacientů na nové onkologii.

„Léčba zůstává stejně kvalitní, jako byla předtím, ale to prostředí přispívá k tomu, že pacient se tady cítí líp, líp spolupracuje a méně nerad sem chodí,“ myslí si přednosta Onkologické kliniky FN Ostrava David Feltl. Právě osobnost primáře Davida Feltla vyzdvihuje předseda České onkologické společnosti Jiří Vorlíček a tvrdí, že právě díky němu se Ostrava může pyšnit moderním onkologickým centrem.

Takto specializovaných center je v České republice celkem třináct. Od května by součástí ostravské kliniky měl být i nejmodernější ozařovací přístroj na světě. O tom, že využitý bude, svědčí i strohá statistika. V zemi přibude každý rok 60 tisíc onkologických pacientů. Podle profesora Vorlíčka se jim loni poprvé dostalo stejné péče jako v zakládajících zemích Evropské unie.

  • Elektronický vyvolávací systém autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1395/139491.jpg
  • Prostorný a moderně zařízený pokoj autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1395/139490.jpg
  • Dvoulůžkový pokoj autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1395/139489.jpg