I přes nezaměstnanost se strojírenské firmy potýkají s nedostatkem odborníků

Sviadnov - Strojírenské společnosti, které vyrábějí technologicky složité výrobky, se potýkají s nedostatkem kvalifikovaných zaměstnanců. A to přesto, že se v posledních dvou letech nezaměstnanost kvůli krizi zdvojnásobila. Najít skutečné odborníky bývá pro firmy velmi obtížné. Pokud je mají, tak si je hlídají, aby je konkurence nepřeplatila. Přeplácení a přetahování špičkových specialistů je prý totiž naprosto běžnou praxí. Jednou z možností, jak získat odborníky pro svou firmu, je vychovat si je.

Unikátní vrtná věž, která se díky kontejnerizaci snadno přepravuje, montuje a která při vrtání až do hloubky šesti kilometrů dokáže rovnou ukládat i pažnice, což zkracuje práci na polovinu – zařízení, k jehož sestrojení strojírenská firma ze Sviadnova potřebuje vzdělané a zkušené zaměstnance, ale má jich málo. „Tento vrtací systém není nikde jinde tady konstruován, to znamená, že jsme se museli naučit spoustu věcí o vrtání jako takovém,“ říká vedoucí konstruktér Pavel Mrázek.

Sviadnovská společnost by ráda letos přijala zhruba dvacítku lidí, a to především projektantů hydrauliky i elektroniky a strojních konstruktérů. Najít takovéto odborníky je však těžké i přesto, že loni počet lidí bez práce na Frýdecko-Místecku výrazně vzrostl. „Míra nezaměstnanosti meziročně vzrostla z necelých šesti procent na téměř deset procent a přibylo tak uchazečů o zaměstnání skoro o čtyři tisíce,“ potvrdila mluvčí úřadu práce Svatava Baďurová.

Firmy totiž propouštějí především méně kvalifikované zaměstnance, které mohou nahradit. Opravdové odborníky si naopak stráží doslova jako oko v hlavě. Jedinou možností, jak je získat, jsou tedy takzvané krádeže mozků. „Je naprosto běžnou praxí, že u špičkových manažerů nebo úzce specializovaných odborníků se ti lidé přeplácejí navzájem,“ uvedla ekonomická analytička Markéta Šichtařová. Jednou z dalších cest, jak získat nové odborníky do firmy, je vychovat si je. Důležitá je tedy spolupráce se středními a vysokými školami.

  • Vrtná věž autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1395/139485.jpg
  • Projektant při práci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1395/139486.jpg