Kdo přepsal pozemky Zárubových z orné půdy na louky?

Ždírec nad Doubravou – Rodina Františka Záruby z Havlíčkobrodska si stěžuje na chybné údaje o svých pozemcích uvedené v katastru nemovitostí. Chce se bránit. Na katastru prý někdo bez jejich souhlasu změnil záznamy na listu vlastnictví. Úřad ale svou chybu vyloučil. Ten totiž prý v takových případech vystupuje pouze jako evidenční subjekt, o podobných záležitostech tedy nerozhoduje.

František Záruba ze Stružince u Žďírce nad Doubravou je restituent, který v roce 1993 získal po svých prarodičích zpátky několik hektarů lesů, luk a polí. Výměry a veškeré dokumenty potvrzující vlastnictví pozemků má pečlivě uschované. Na katastrálním úřadu ale zjistil, že na listu vlastnictví nemá teď skoro žádné pole s ornou půdou a většina pozemků jeho rodiny je označená jako louky. Podle jeho názoru došlo k písemnému podvodu.

Mluvčí Katastrálního úřadu pro Vysočinu Ludmila Jedličková odmítá, že by došlo k chybě ze strany úřadu. Pozemky však byly vždy považovány za ornou půdu, což je pan Záruba odhodlaný dokázat i soudní cestou. Chce podat trestní oznámení na neznámou osobu, za ornou půdu se totiž mimo jiné platí více peněz.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Katastrální úřad připouští, že na pozemcích Zárubových mohl změnu provést uživatel, tedy zemědělský podnik. Ovšem to se muselo stát pouze před rokem 1996, kdy o ní mohl teoreticky požádat i bez vědomí majitelů. „V současné době bychom samozřejmě odmítli provést zápis, pokud by ho nepředložil vlastník,“ dodala Ludmila Jedličková.

Takto poškozených lidí může být v celé zemi velmi mnoho, zemědělské podniky v devadesátých letech kvůli dotacím převáděly ornou půdu na louky. Katastr proto vyzývá, aby si majitelé svoje listy vlastnictví kontrolovali.