V Ostravě skončil zátah na hledané osoby

Ostrava – V úterý ráno skončila rozsáhlá policejní akce zaměřená na celostátně hledané osoby. Policisté hledali lidi, kteří se vyhýbají nástupu do vězení nebo na ně soud vydal zatykač. Do akce se zapojili desítky policistů. Hledali dvacet osob. Zatknout se jim podařilo šestnáct z nich. Do vytipovaných bytů vyrazilo čtyřicet policistů. Lidé, které hledali, odmítali dobrovolně přijít do vězení, kam je poslal soud. Každý rok se v Česku vězení snaží vyhnout několik tisích lidí.

Jeden ze zadržených - čtyřicetiletý muž se vězení vyhýbal půl roku. Bydlel ve sklepním bytě. Do vězení měl jít za neplacení výživného. „Vypátrat tyto osoby je velice těžké, protože jsou velmi často v pohybu, nezdržují se v místě svého trvalého bydliště a k vypátrání používáme policejní evidence a osobních a místních znalostí,“ popisuje policejní práci nadstrážmistr PČR Ostrava Radek Exner.

Ve dvou případech použili policisté k vyražení dveří takzvané beranidlo.Jezdili v civilních autech a bez uniformy. „Osoby, které nenastoupí k výkonu trestu, se dopouštějí trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a hrozí jim až tři roky vězení,“ říká zástupce velitele PČR Ostrava Poruba Jan Kostka.

Některé lidi hledali policisté také proto, aby je předvedli k výslechu nebo jim sdělili obvinění. Podle Jana Kostky je Ostrava druhým městem v pořadí v počtu hledaných osob v České republice – hned po Praze. V celé republice se každoročně vyhýbá vězení asi šest tisíc lidí. Každý třetí hledaný je z Ostravy.

  • Zadržení hledaného - policejní záběry autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1402/140173.jpg
  • Záběry z policejní akce autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1402/140171.jpg