Filmový Projekt 100 v Ostravě už pošestnácté

Ostrava - Už šestnáctou sezonu zažívá v Ostravě Projekt 100. Významná putovní přehlídka Asociace českých filmových klubů letos v ostravském Minikině nabídne osm výjimečných děl světové kinematografie. Většinu z nich spojují prvky klasického filmového žánru noir. Projekt 100 potrvá v ostravském Minikině do pondělí 9. února, kdy jej ukončí americký snímek Harold a Maud, nezvyklý milostný příběh dvacetiletého mladíka a osmdesátileté ženy.

Osamělý francouzský úředník si najme zabijáka, aby ukončil jeho život, který pro něj ztratil smysl. Záhy se však zamiluje do krásných očí prodavačky Margaret a paradoxně opět získává chuť do života, jenže profesionální vrah na to nebere žádný zřetel. Tento ponurý příběh přináší jeden z filmů Projektu 100, který se letos zaměřil na dnes už tradiční žánr noir.

„Jsou to detektivní příběhy s vysoce stylizovaným obrazem, kamera, šerosvit, trochu je to ovlivněné německým expresionismem,“ popisuje žánr noir filmový kritik Martin Jiroušek. Dramaturg Vladimír Šmehlík se chlubí tím, že ostravské Minikino uvádí Projekt 100 jako jediné v širším regionu v celku, takže diváci mohou zhlédnout celou přehlídku Asociace českých filmových klubů během jediného týdne na jednom místě. 

Jeden z nejvýznamnějších filmových festivalů zaznamenává každoročně stále větší zájem diváků. „Je určen všem divákům a to bez rozdílu, jsme přesvědčeni o tom, že nejde ryze o artové filmy a majstrštyky, které by oslovovaly jen úzký okruh publika. Naopak je ta přehlídka je koncipovaná tak, aby zaujala co nejširší publikum, třeba i to, které není zvyklé chodit do filmových klubů,“ říká dramaturg Vladimír Šmehlík.