Požár bytu se obešel bez zranění

Brno - Evakuaci obyvatel a nasazení několika jednotek hasičů dnes zažila brněnská ulice Špitálka. Zatím z nejasných příčin začalo hořet ve čtvrtém patře jednoho domu. I přes rychlý zásah hasičů zničil požár byt úplně. Kromě velkých hmotných škod však vážnější zranění naštěstí nezpůsobil. Vyšetřovatelé zatím tápou v určení příčin požáru i v odhadu škody.

Hořet v domě začalo kolem jedenácté hodiny dopoledne. Ohnisko požáru bylo v bytě ve čtvrtém patře. Kouř se začal domem šířit, a lidé z něj proto museli utéct. „Začalo hořet a lidé začali běhat po schodech. Šla jsem se podívat, lidé křičeli, že hoří, tak jsem popadla děti a utekla ven,“ popisuje nebezpečné okamžiky jedna z obyvatelek domu.   

Kvůli nepřístupnosti bytu nasadili hasiči do akce vysokozdvižnou plošinu a na ochranu proti kouři si oblékli kyslíkové masky. Požár hasiči zvládli uhasit krátce po příjezdu na místo. „Ten byt je kompletně zničený. Naštěstí uvnitř nikdo nebyl, zachránili jsme obyvatelku, která bydlela v bytě nad místem požáru. Byla to starší paní, imobilní, která byla navíc hluchá, takže neslyšela volání sousedů. Tu jsme odnesli do sanitky,“ říká velitel zásahu Ivo Jirásek. 

Reportáž Ondřeje Schneidera (zdroj: ČT24)

Rozebírání podlah a stropů a dohledávání zbylých ohnisek zabralo hasičům i část odpoledne. Příčiny požáru a vzniklou škodu budou muset určit vyšetřovatelé.