Masopustně se veselilo v Čechách i na Moravě

Skály (Písecko) / Rožnov pod Radhoštěm – Dvě obce, jedna moravská a jedna česká, ožily masopustem. Masopustní veselí předznamenává období postní, které začíná na Popeleční středu. Ta letos připadá na 17. února. V rožnovském skanzenu si tradici připomněli průvodem masek, písněmi, tanci a lidovými zvyky. Rej masek se těší velkému zájmu i ve Skalách na Písecku, kde početný masopustní průvod také chodil od stavení ke stavení.

„V dřevěném městečku napodobujeme obchůzku, která jinak probíhá ve vesnicích. Průvod chodí od chalupy k chalupě a hospodář je počastuje, jak bylo dřív zvykem,“ popisuje masopust Jaroslava Kvapilová z Valašského muzea v přírodě.

Po masopustu následuje čtyřicetidenní půst, a tak je jedním z největších lákadel masopustních průvodů i dobré jídlo a pití. „Už třináctý rok je součástí celého programu soutěž o nejlepší valašskou klobásku, kterou jsme rozšířili ještě o soutěž o nejlepší valašskou tlačenku,“ dodává Kvapilová. Valašské muzeum v přírodě ožije tradicemi opět začátkem dubna, kdy zde budou slavit Velikonoce.

Reportáže Jiřího Bydžovského a Evy Lankočí (zdroj: ČT24)

Masopustní rekord

V Dolních Kounicích na Brněnsku dnes vytvořili největší masopustní průvod v Česku. Tradiční pohanské oslavy konce zimy přišlo na náměstí připomenout 196 lidí v roztodivných maskách. Dosavadní rekord zapsaný v České v knize rekordů byl 192 masek.

Ve Skalách na Písecku začala masopustní veselice na návsi, kde starostka koledníkům předala na jeden den vládu nad obcí. Krakonoš se svou družinou poté okamžitě zatarasil místní silnici – ti, kteří přišli bez masky, se tam i zpátky dostali jen stěží.

Pak se průvod, v němž nechyběli ani koledníci z Jistebnice a Temelína, vydal na několikakilometrovou cestu po Skalách a okolních obcích. Přípravy na masopust trvaly několik měsíců a vyplatily se. „Oslavou je už jen dobrá nálada a tým, který je ochotný něco takového udělat,“ uvedla starostka Skal Pavla Poláčková.

  • Masopust autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1410/140981.jpg
  • Masopust autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1410/140987.jpg