Veletrh Opta předvedl čočky zmírňující vetchozrakost

Brno - Na brněnském výstavišti dnes skončil veletrh Opta. Řada výrobců na něm představila pomůcky, které zlepší nejen zrak, ale překvapivě zmírní i bolesti zad. Právě ty totiž často bývají doprovodným příznakem u lidí, kteří dlouhodobě vysedávají u počítače.

Fyziologické stárnutí zraku, takzvaná vetchozrakost, postihne dříve nebo později každého. Úplně se nedá vyléčit ani operací. Navíc proti ní neexistuje prevence. „Jako se unavují svaly v celém těle, tak existují v oku svaly, které hýbou oční čočkou, umožňují, aby se člověk díval nablízko a do dálky. A tyto svaly se postupem času a věkem opotřebovávají,“ konstatuje Vilém Rudolf ze Společenstva českých optiků a optometristů.   

Na letošním veletrhu nabízí výrobci optických pomůcek možnost zahnat strašáka špatného zraku pomocí takzvaných progresivních multifokálních čoček. „Progresivní čočky řeší vlastně to, že člověk, který má dioptrie jak na dálku, tak nablízko, tak vlastně mu stačí jedny brýle, ve kterých má všechny dioptrie potřebné právě ke korekci jeho zraku,“ vysvětluje produktová manažerka firmy Hoya Lens CZ Tereza Beranová.   

Reportáž Ondřeje Schneidera (zdroj: ČT24)

Brýle s touto čočkou nezlepší jen zrak, ulevit od bolesti mohou i lidem, kteří s vetchozrakostí pracují často u počítače, a začnou tak trpět takzvaným syndromem počítačového vidění. „Po dlouhodobém nesprávném sezení dochází k deformacím pohybového aparátu a potom právě tito lidé trpí různými problémy krční páteře,“ říká produktový manažer výrobce, firmy Sagitta, Vojtěch Vízner. 

Právě proto už někteří zaměstnavatelé proplácejí tyto brýle jako ochrannou pracovní pomůcku.