Policie nabízí důchodcům bezpečnostní novinku do bytů

Ostrava – Policie v Ostravě začala proti kriminalitě páchané na starších lidech bojovat technikou. Městští strážníci nyní zájemcům z řad seniorů montují v bytech nouzové tlačítko, jehož signál je napojen na policejní ústřednu. Jedno z tlačítek je zabudované přímo do speciálního náramku. Důchodci si tak mohou jednoduše a rychle přivolat pomoc v případě napadení nebo náhlých zdravotních potíží.

Strážníci městské policie začali v Ostravě montovat seniorům do bytů nouzové tlačítko. Důchodci si tak mohou jednoduše a rychle přivolat pomoc v případě napadení nebo náhlých zdravotních potíží. „Poté, co senior tlačítko zmáčkne, operátorce městské policie přijde na počítač SMS zpráva. Policisté pak volají seniorovi zpět a informaci ověřují. K případu vyjíždějí automaticky, pokud se s majitelem zařízení nespojí,“ informovala redaktorka ČT Eva Lankočí.

O bezpečnostní novinku je v Ostravě značný zájem. Městská policie již nyní eviduje více než 90 žádostí, které bude vyřizovat v následujících dnech. Případů, kdy jsou starší lidé vykradeni nebo podvodem obráni o své úspory, přitom v regionu neustále přibývá. Někteří senioři, kteří žijí sami, mají také strach o své zdraví. V případě akutních zdravotních komplikací by mohli zůstat bez pomoci i několik dnů. I tomu má nouzové tlačítko zabránit.

Telefonát Evy Lankočí (zdroj: ČT24)