Olomoucký kraj bude mít jako první v ČR mapu alejí

Olomouc - Kompletní mapu alejí na svém území získá jako první v České republice Olomoucký kraj. Na vytvoření jedinečného dokumentu se podílí sdružení Arnika spolu se studenty Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého. Nové informace mají městům a obcím pomoci o stromy pečovat. Prostředky na unikátní projekt získalo sdružení z Norských fondů. Mapa bude k dispozici i široké veřejnosti a bude sloužit i jako průvodce.

Protesty proti kácení lipových stromů v centru Šumperka, nesouhlas mnohých s prořezáváním stromořadí u Bohuňovic nebo odpor Olomoučanů proti odstranění historické Rudolfovy aleje ukazuje, že lidé se o zeleň začínají starat. Pod petici s názvem Zachraňte stromy se podepsalo už 26 000 lidí a snahy nesou své ovoce. Od loňského prosince už nemohou silničáři porážet stromy, jak si zamanou.

„Parlament schválil novelu zákona a dnes už nemohou kácet bez povolení, ale musí kontrolovat zdraví stromů a zdůvodňovat, proč se to kácí,“ řekl Martin Skalský ze sdružení Arnika. V posledních pěti letech padlo k zemi v Olomouckém kraji 4000 stromů. Znovu vysazena byla jen polovina.

Mapa bude obsahovat základní údaje, jako je počet a druh stromů, jejich věk či zdravotní stav. Pro mapování byla vytvořena speciální metodika a podílí se na něm 30 studentů geografie olomoucké univerzity. „Mají na starosti kontaktovat starostu, historiky, kronikáře a pak vyráží do terénu to mapovat,“ vysvětluje vedoucí projektu na univerzitě Aleš Létal.

  • Alej autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1418/141708.jpg
  • Ořezávání větví autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1418/141709.jpg