Přerovští policisté varují majitele barů: Než naliješ skleničku…

Přerov – Policejní projekt s názvem Než naliješ skleničku má za cíl zabránit prodeji alkoholu osobám mladším osmnácti let. Na jeho počátku absolvovali majitelé a provozovatelé restaurací, diskoték a dalších podobných podniků několik seminářů, kde se dozvěděli, jaké jsou jejich povinnosti. I přesto, že byli upozorněni na následné kontroly, odhalili při nich v noci na neděli policisté přes desítku mladistvých pod vlivem alkoholu.

„Dá se říct, že je požívání alkoholu v poslední době trošku rozšířenější jev u těchto mladých,“ konstatoval pro ČT vrchní komisař územního odboru vnější služby přerovské policie Vojtěch Františka. Policisté zkontrolovali v Přerově zhruba deset provozoven a odvezli odtud deset mladistvých, kteří byli pod vlivem alkoholu.

Výroky mladistvých při kontrole:

„Jenom jednoho panáka jsem si dal a už mám přestupek.“

"Jenom jedno pivo. A kolik ti naměřili? 0,37 promile."

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Majitelé restaurací tvrdí, že jsou bezmocní. Když mladistvému odmítnou alkohol prodat, jednoduše mu ho koupí starší kamarád. „Pokud jim to poručí někdo, komu těch osmnáct bylo, neuděláme s tím nic,“ tvrdí majitelka přerovského klubu Marcela Vodicová. Jiní tvrdí, že si mladiství na diskotéky do barů přinášejí vlastní zásoby alkoholu, následně jsou opilí, aniž by jim obsluha alkohol vůbec nalila.