Na Novojičínsku se zdvojnásobila nezaměstnanost

Nový Jičín - Úřad práce svolal starosty měst a obcí z Novojičínska. Společně hledali možnosti, jak snížit stále rostoucí nezaměstnanost v regionu. V minulém roce se na Novojičínsku zdvojnásobila a patří mezi nejvyšší v republice. Vláda ho teď zařadila na seznam postižených regionů, které budou potřebovat pomoc státu. Obce slíbily, že letos vytvoří čtyři stovky míst takzvaných veřejně prospěšných prací.

Dříve bezproblémové Novojičínsko se během roku zařadilo mezi okresy s nejvyšší nezaměstnaností. „Byť si myslíme, že už se situace nebude zhoršovat, máme zároveň signály, že ani nebude nijak lepší,“ řekl ředitel Úřadu práce v Novém Jičíně Zdislav Zima.

Firmy propouštějí a volná místa nejsou. Úředníci a starostové ale našli možnost – takzvané veřejně prospěšné práce, tedy například odklízení sněhu či úklidové práce, které úřad dotuje. „Zkušenosti s veřejně prospěšnými pracemi máme dobré, chceme i v letošním roce, tak jako každý rok, přibrat nějaké zaměstnance,“ uvedla starostka Jakubčovic nad Odrou Zdeňka Ambrožová.

Úřad práce předpokládá, že letos města a obce na Novojičínsku zaměstnají 400 lidí. Jak se ukazuje, pro udržení zaměstnanosti v regionu bude letos důležitý také vládní program Vzdělávejte se. „Ten velmi výrazně pomohl ve stabilizaci pracovních míst a díky kterému zaměstnavatelé nebyli nuceni propouštět,“ potvrdil ředitel Úřadu práce v Novém Jičíně Zdislav Zima.

Úřady práce mají letos na takzvanou aktivní politiku zaměstnanosti méně peněz než loni. I tak by ale na Novojičínsku mělo vzniknout nejméně tisíc nových pracovních míst.

  • Statistiky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1453/145230.jpg
  • Veřejně prospěšné práce autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1453/145233.jpg
  • Úřad práce autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1453/145231.jpg