Rodina s nemocným synem bojuje za nový byt

Karolinka (Vsetínsko) – O výměnu obecního bytu požádali rodiče těžce nemocného Filipa v Karolince na Vsetínsku, jejich syna tam ohrožuje plíseň. Neuspěli a navíc byli obviněni, že si vše zavinili špatným užíváním bytu. Znalecký posudek však mluví jasně, problém je v konstrukci domu. Radní trvají na svém, rodina se chce bránit u soudu. Chlapec trpí těžkou vadou ledvin i alergií, akutní komplikace mu způsobila infekce z plísně, kterou je napadený byt, kde s rodiči žije.

Dvouletý Filip má nefunkční ledviny a loni málem nepřežil těžkou sepsi, kterou podle lékařů zavinila plíseň v bytě. V nemocnici je víc než doma. „Do takového prostředí nemůžeme chlapce pustit,“ prohlásil ošetřující lékař Tomáš Zaoral z dětské kliniky FN Ostrava. Pětičlenné rodině nezbylo, než se rozdělit, otec se dvěma syny žili v Karolince, matka s Filipem v nemocnici a u známých v Ostravě. Město tvrdí, že vhodný byt pro ně nemá. „Vzhledem k tomu, že volné byty, které by splnily požadavky, které rodina měla, město Karolinka zatím nemá, a vyměnit byt za jiný jsme nebyli schopni,“ uvedl starosta města Tomáš Hořelica (ODS).

Zároveň ale radní oznámili, že chyba je na straně rodiny, za plíseň si může sama. „Chovají se jinak než běžní občané. Měli doma obrovské akvárium, bylo tam velké množství pokojových rostlin,“ vysvětlil místostarosta města Luděk Klíma (ODS). Filipův otec Martin Orság se brání: „Nazvali nás nepřizpůsobivými občany, kteří jim znehodnotili byt. Ani si to neověřili žádným posudkem, o kterém navíc říkali, že jej vypracují na vlastní náklady.“

Reportáž Silvie Klekové (zdroj: ČT24)

Znalecký posudek, který určil příčiny výskytu plísně v bytě, si nakonec nechala vypracovat rodina Orságova. Závěr zní jednoznačně: příčina problémů je v konstrukci domu. „Rodina samozřejmě nemůže zabránit výskytu plísní, řešení je na vlastníkovi domu,“ potvrdil soudní znalec z VŠB–TU Ostrava Jaroslav Solař. S tím ale starosta nesouhlasí: „Je to tím, že se špatně větralo.“ Paní Renata Orságová ví své: „Já tu plíseň v bytě řeším sedm let, co tu bydlíme.“ Místostarosta Klíma už je bezradný: „Tak nás žalujte, že jsme způsobili zdravotní stav toho děcka.“

Orságovi žalobu skutečně zvažují. Byt 3+1 už vrátili městu, azyl našli v Novém Hrozenkově. Příbuzný zde narychlo opravil domek a bydlí jinde. Filip tam u své rodiny bude čekat na transplantaci ledvin.

O výměnu obecního bytu požádali rodiče těžce nemocného Filipa v Karolince na Vsetínsku, jejich syna tam ohrožuje plíseň.
Zdroj: ČT24