Přehrady v Moravskoslezském kraji jsou na jarní tání připraveny

Ostrava – Jaro je konečně tady. V těchto dnech se výrazně otepluje. Teploměry by měly ukazovat až patnáct stupňů. Zatímco většina lidí se už konce zimy nemohla dočkat, ti, kteří žijí v záplavových oblastech, se na oteplování dívají spíše s obavami. Očekává se totiž tání zbytků sněhu z horských oblastí. Vodohospodáři ale naštěstí neočekávají výrazný vzestup hladin na přehradách v Moravskoslezském kraji. Situaci by neměly zkomplikovat ani případné náhlé srážky v kombinaci s tajícím sněhem.

Tři měsíce tuhé zimy jsou za námi, nyní se podle meteorologů můžeme konečně těšit na první teplé jarní dny. „O víkendu očekáváme, že budou teploty dosahovat dvanácti až patnácti stupňů Celsia. V neděli potom bude přecházet zvlněná studená fronta, která přinese nějaké srážky,“ potvrdil meteorolog Petr Drobek.

Oteplení s sebou přinese i tání sněhu na horách. Toho je v některých místech až jeden metr. Zvednutí hladin v řekách a v nádržích však vodohospodáři neočekávají. „Bude docházet k odtávání sněhové pokrývky a vzestupu hladin vodních toků především v horských a podhorských oblastech. V nejbližší době však neočekáváme překročení žádného stupně povodňové aktivity,“ uvedl hydrolog Martin Janov.

„Povodně neočekáváme určitě, protože to první oteplení vlastně odtálo sníh v nížinách, to odteklo bez nějakých potíží a na horách ani toho sněhu není tolik, aby přehrady byly zcela zaplněny,“ řekl Čestmír Vlček z Povodí Odry.

Problémy nehrozí ani na přehradě Šance. V nejhorším případě je totiž nádrž schopná pojmout až dvakrát větší množství vody, než kolik ve formě sněhu teď zůstává na horách. „V současné době chybí na přehradě zhruba šest metrů vody. Takže ten objem, který je ve sněhu nad přehradou, zvládneme zachytit v nádrži,“ souhlasí hrázný Milan Katauer.