V Hradci nad Moravicí policisté, vojáci a hasiči cvičili i pátrali

Hradec nad Moravicí - Více než čtyři sta policistů, vojáků a hasičů z Moravskoslezského kraje cvičilo v okolí Hradce nad Moravicí pátrání po pohřešovaných osobách. Terén na Opavsku nezvolili náhodně. Podle policie se právě v tamních lesích může nacházet pohřešovaný šestatřicetiletý voják Marcel Janošek, který je nezvěstný od konce ledna. Pátrání bylo nakonec neúspěšné, policisté našli jen několik předmětů, které poslali na přezkoumání.

Čtyři stovky policistů, hasičů a vojáků vytvořily smíšené pátrací skupiny, aby v okolí Hradce nad Moravicí prohledaly terén o velikosti zhruba sedmdesáti kilometrů čtverečních. Cílem cvičení bylo prověřit koordinaci, taktiku a logistiku jednotlivých složek, ale také vyloučit, nebo potvrdit, zda se pohřešovaný muž v této oblasti v lednu pohyboval.

Pátrání po Marcelu Janoškovi doposud nepřineslo žádné stopy. Policie terén prozkoumávala ještě v zimě. S další akcí se čekalo, až roztaje sníh. „My jsme tady už prakticky potřetí. Tento prostor je docela hodně členitý, je nebezpečný,“ řekl velitel útvaru AČR Opava Ivo Náhlík.

S pátráním pomáhal hlídkám i vrtulník a také speciální monitorovací mobilní centrum za sedm a půl milionu korun. „Součástí tohoto vozidla je rovněž kamerový systém, který je schopen monitorovat velký rozsah,“ popsal technickou novinku krajský ředitel Policie ČR Tomáš Tuhý.

Pátrací hlídky objevily v terénu několik předmětů. Podle příbuzných ale Marcelu Janoškovi nepatřily. „Je to například víčko od remosky, rukavice, kukla, goratexové boty a svazek klíčů,“ potvrdil velitel cvičení Radim Daněk. Nalezené předměty teď policie ještě pošle na odbornou expertizu. Opavští kriminalisté budou v pátrání po Marcelu Janoškovi pokračovat i nadále. 

  • Pátrání v rámci cvičení autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1521/152051.jpg
  • Společné cvičení autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1521/152053.jpg
  • Mobilní pátrací centrum autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1521/152055.jpg