Boskovičtí lékaři hrozí výpovědí kvůli odvolanému řediteli

Boskovice - Většina lékařů boskovické nemocnice zvažuje výpověď kvůli odvolání jejího ředitele Jaroslava Černého. Dnes již bývalému šéfovi uložil v polovině letošního února Krajský soud v Brně podmíněný trest za zneužívání informací v obchodním styku, což je zřejmě také důvod, proč se rada města rozhodla zbavit ho funkce. Sbor primářů nemocnice spolu s Černým dnes jednal s boskovickým starostou Jaroslavem Dohnálkem.

Lékaři zvažují své výpovědi s odvoláním na vlastní přesvědčení, že odvolání Černého bylo politicky motivované. Současný jednatel nemocnice a zároveň starosta Boskovic jim dnes předložil vlastní stanovisko a navrhl svolat v pondělí valnou hromadu nemocnice, která by pro obě strany měla vnést světlo do celé situace. Boskovická nemocnice je plně v majetku města. Jde o největší zdravotnické zařízení v severní části Jihomoravského kraje, které patří do sítě jeho páteřních nemocnic.

Černého, coby jednatele společnosti Nemocnice Boskovice, odvolala městská rada, která tvoří její valnou hromadu. Hlavním důvodem bylo to, že jej v únoru potrestal brněnský soud už potřetí podmínkou, půlmilionovou pokutou a pětiletým zákazem činnosti. Odsoudil jej za zneužívání informací v obchodním styku. Podle obžaloby se jej dopustil, když před lety vedl Nemocnici svaté Zdislavy v severomoravských Mošticích. Podle spisu přišla Černého vinou tato nemocnice o asi milion korun. Manažer vše popírá. Proti verdiktu proto podává neustále odvolání. Rozsudek proto není stále pravomocný.

Telefonát Lukáše Pfausera (zdroj: ČT24)