Olomoucká Mona Lisa vystavuje Šnajdra

Olomouc - Malíř Miroslav Šnajdr překročil svou tvorbou hranice regionu i celé České republiky. Teď vystavuje v Olomouci. Spirituálně laděnou malou přehlídku jeho děl uspořádala galerie Mona Lisa na Horním náměstí. V galerii jsou obrazy, které malíř dokončil teprve minulý týden a zároveň díla z roku 1970. Jakousi symboliku zde má číslo čtyřicet. Výstava mapuje 40 let autorovy tvorby a stejný počet let uplynul od úmrtí jeho rodinného přítele Stanislava Menšíka.

Výstavu autor věnoval památce svatokopeckého malíře Stanislava Menšíka. Ten byl mezi válkami čelním představitelem katolické moderny na Moravě. Když zemřel, Miroslav Šnajdr napsal do svého deníku: „Někdy jsem na něho brblal, každý jsme nějaký, ale znamenal pro mě mnoho. Je mi 32 let a jeho smrtí odchází moje nadšené malířské mládí.“

„Místo zrození má u člověka zásadní význam a já jsem vyrostl v malířské rodině a osobnost pana Menšíka, to je moje dětství, to byl velice blízký přítel mého táty,“ vzpomíná sám umělec. I když je Miroslav Šnajdr uznávaným celoevropským autorem a jeho díla se objevují na prestižních aukcích, rád se vrací tam, odkud pochází. „Je to jedno z nejkrásnějších míst Jeseníků, kde jezdím celý život, tak jsem se chtěl tak nějak generačně rozloučit,“ říká.

„Udělali jsme výběr ze čtyřicetilété tvorby, a co je společnou linkou obrazů, pastelů, kreseb, tak to jsou nejrůznější techniky, které pan Šnajdr tvoří, a pak jsou to díla, která v Olomouci nikdy nebyla prezentována,“ prozradil k výstavě galerista Libor Gronský. Expozice je k vidění na olomouckém Horním náměstí v galerii Mona Lisa.

  • Výstava obrazů M. Šnajdra autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1547/154638.jpg
  • Obrazy Miroslava Šnajdra autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1547/154639.jpg