Žďárští senioři a zdravotně postižení mohou využít pojízdný úřad

Žďár nad Sázavou – Již dva roky provozuje radnice ve Žďáru nad Sázavou bezplatnou službu v podobě takzvaného pojízdného úřadu. Úředníci v terénu ulehčují situaci hlavně zdravotně postiženým a seniorům nad 80 let. Od léta chystá podobnou službu i Bystřice nad Pernštejnem. V ostatních městech dojíždí úředníci za občany jen ojediněle.

Sociální pracovnice ze žďárského městského úřadu Veronika Halámková říká, že pro lidi, kteří si na úřad nemohou dojít, je to velmi prospěšná služba. Ve Žďáru nad Sázavou funguje služba nejen pro zdravotně postižené, ale také pro seniory. Loni využilo úředníky v terénu 55 občanů, ať už k pořízení občanského průkazu, pasu, ověření podpisů nebo vyřízení sociálních příspěvků.

Vedoucí žďárského sociálního odboru Petr Krábek informoval, že pro každou agendu pracuje konkrétní osoba i s kontakty na obyvatele. „Měsíčně máme dva až tři případy, kdy klient zavolá, že na úřad není schopen zajet, tak si domluvíme schůzku a dojedeme,“ upřesnila sociální pracovnice Ivana Filipová.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)