Rodiče dětí s respiračními problémy bojují v Ostravě za speciální školku

Ostrava -Rodiče protestují proti sloučení dvou školek. Školka pro děti s respiračními problémy v Ostravě-Porubě se má sloučit se školkou logopedickou a od příštího roku by tak měla nabírat už jen děti s vadou řeči, pro které kraj, zřizovatel speciálních školek, potřebuje více míst a jediné řešení vidí ve sloučení. Školka pro děti s respiračními chorobami je přitom v kraji jen jedna. A právě na Ostravsku mají děti problémy s dýcháním až třikrát častěji než ve zbytku republiky. Konečné slovo o slučování vyřknou krajští zastupitelé 23. června.

Šestiletá Ráchel a čtyřletá Anička z Bílovce měly odmalička problémy s dýcháním. Denně dojíždějí do školky v Ostravě-Porubě, kde můžou pravidelně chodit do sauny nebo využívat inhalátory. „Jezdíme denně 20 kilometrů a jsme ochotni to obětovat kvůli téhle školce. A respirační choroby od té doby zmizely, už ty problémy nemáme,“ upozorňuje na důležitost speciálního zařízení tatínek děvčátek Georgi Stojkov.

Letos v září do školky nastoupí i jejich nejmladší sestra Maruška. Děti, které by chtěly nastoupit příští rok, už ale možná takový servis mít nebudou. Kraj chce totiž školku sloučit se školkou logopedickou. Ve školce je teď 96 dětí, což je maximální kapacita. Maminky mají strach, že po sloučení obou školek se číslo výrazně sníží. „Moravskoslezský kraj je zřizovatelem speciálních školek, tedy školek pro děti se zdravotním postižením. V tuto chvíli my potřebujeme zajistit speciální MŠ pro logopedicky postižené děti,“ zdůvodňuje rozhodnutí mluvčí Moravskoslezského kraje Šárka Vlčková.

„Mně už tady chodily tři děti a strašně velké úspěchy jsme měli. V roce 2011 by sem měl nastoupit můj čtvrtý syn a jsem zoufalá. Co bude další rok? Co bude pro ostatní maminky? Já sama nevím, kde mám hledat,“ říká nešťastně maminka čtyř dětí Jana Vaňková. Školský zákon ale považuje děti s vadou řeči za zdravotně postižené, děti s dýchacími problémy „jen“ za zdravotně znevýhodněné. A pro ty kraj školky nezřizuje.

„Kdybychom chtěli do speciálních škol zařadit i děti s respiračními chorobami, pak bychom to tak museli udělat i s dětmi, které mají alergie, kardiační nemoci a tak dále. Těch dětí by bylo hrozně moc,“ hájí stanovisko kraje mluvčí Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy Tomáš Bouška. Podle mluvčí kraje Šárky Vlčkové je to hlavně na obcích, aby zřídila ve svých mateřských školkách programy se zaměřením na respirační onemocnění.

  • Georgi Stojkov se svými dcerami autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1735/173468.jpg
  • Speciální MŠ autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1735/173469.jpg
  • Speciální MŠ autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1735/173470.jpg