V Olomouci vyroste nové centrum pro odborníky, kteří hledají nové léky

Olomouc - Vytvoření špičkového zázemí pro odborníky, kteří hledají nové léky na nádorová a infekční onemocnění. Právě to je cílem unikátního projektu Biomedreg. V Olomouci jej rozjela Univerzita Palackého. Projekt, který počítá s těsným propojením vědeckého výzkumu a klinické praxe, přijde na zhruba devět set milionů korun. V ústavu by do čtyř let mělo na některém ze šesti dílčích programů pracovat asi tři sta vědců.

Laboratoře, ve kterých vědci pracují na vývoji nových léků. Odborníci se tu snaží najít účinné látky, které by co nejdříve pomohly velkému počtu pacientů. Právě zde se odehrává to nejdůležitější. „Pokud se tady podaří vytvořit nějaké látky, které najdou to svoje praktické uplatnění v léčbě, tak je to velká věc pro řadu lidí,“ myslí si rektor Univerzity Palackého Olomouc Miroslav Mašláň.

Olomoucké Univerzitě Palackého dosud místo, ve kterém by byli soustředěni experti v nejrůznějších oborech, chybělo. Nový projekt teď proto počítá s vybudováním Ústavu molekulární a translační medicíny. „Cílem toho projektu je vytvořit nové výzkumné pracoviště, které by propojovalo oblast chemie, medicíny a biologie do jednoho komplexního celku, který by umožnil zlepšit naše možnosti v oblasti výzkumu a vývoje nových léčiv a biomarkerů,“ říká vedoucí projektového týmu Marián Hajduch.

„Jinde měli možnost spolupracovat s akademickými pracovišti, tady ne. Snad se teď tento handicap zmenší a posune naši fakultu kvalitativně na jinou úroveň,“ doufá děkan Lékařské fakulty Univerzity Palackého Zdeněk Kolář. Samotná stavba přijde přibližně na čtvrt miliardy korun. Dalších šest set milionů korun pak bude stát přístrojové vybavení laboratoří. „Zde vyroste vědecké centrum, které umožní seberealizaci našich vědeckých pracovníků, kteří mají tyto ambice a kteří budou mít důvod tady zůstat a nebudou nikam odcházet,“ těší se ředitel Fakultní nemocnice Olomouc Radomír Maráček.

  • Vývoj nových léků v laboratoři autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1753/175203.jpg
  • Projekt nového ústavu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1753/175204.jpg