Ve Valašském Meziříčí objevili barokní malby

Valašské Meziříčí (Zlínský kraj) – Restaurátoři začali opravovat část zámku Žerotínů ve Valašském Meziříčí. Už dřív tady památkáři objevili vzácnou klenbovou výzdobu a také barokní nástropní malby, ty se nacházejí v takzvaném jižním křídle zámku, které je už několik let pro veřejnost uzavřeno. Nástěnnou malbu, kterou restaurátoři našli, řadí historici k nejcennějším na Moravě. Podle nich je důležité především to, že ji nepoškodila malování budovy, která probíhala v následujících obdobích. Práce spojené se zachováním výmalby však poněkud komplikuje plány radnice na rekonstrukci a následné využití zámku.

Restaurátoři začali v jižním křídle zámku Žerotínů opravovat štukovou výzdobu klenby sálu, podle památkářů to je náročná práce. Dlátka postupně odkrývají původní výzdobu jedné z reprezentativních místností zámku. „Štuková výzdoba v sále je zajímavá tím, že se v ní opět dochovaly barokní malby,“ uvedl památkář Petr Zajíc. Štukovou výzdobu chtějí památkáři opravit v letošním roce, nástropní malby restaurátoři odkryjí a obnoví příští rok. „V současné době probíhá první etapa opravy, na kterou Valašské Meziříčí získalo dotaci ministerstva kultury ve výši 40 tisíc korun, město přispělo částkou 60 tisíc korun. Poté bude následovat druhá etapa, na kterou město uvolnilo částku přesahující 350 tisíc korun. Na třetí etapu žádáme dotaci,“ prohlásila tisková mluvčí MěÚ Valašské Meziříčí Vendula Šmídová.

Jižní křídlo zámku navíc skrývá rozsáhlou výzdobu bývalé zámecké kaple od významného barokního malíře Josefa Ignáce Sadlera. „Lze tu vidět postavu Víry. Byly tu ještě alegorické postavy Naděje a Lásky, ty se však zatím nepodařilo nikde odkrýt,“ vysvětlil Petr Zajíc a následně dodal: „Jakmile se povede zrekonstruovat celé jižní křídlo, mělo by proběhnout restaurování zámecké kaple s malbami Josefa Ignáce Sadlera.“ Se stavbou zámku Žerotínů začal Jan z Pernštejna v roce 1538. Původně renesanční stavba byla v polovině 18. století barokně upravena. Zámek město nechalo od konce minulého století postupně rekonstruovat, zbývá dokončení opravy jižního křídla.

Reportáž Daniela Šamánka (zdroj: ČT24)

Zámek Žerotínů patří spolu s nedalekým zámkem Kinských k turisticky nejvyhledávanějším objektům ve městě. Ročně oba objekty navštíví několik tisíc turistů z České republiky i ze zahraničí.

Restaurátoři začali opravovat část zámku Žerotínů ve Valašském Meziříčí.
Zdroj: ČT24