Na Karvinsku zrušili některé autobusové spoje

Karvinsko - Lidé, kteří využívali hromadnou dopravu z železniční zastávky v Dětmarovicích do Orlové, mají problémy. Města se totiž nedohodla na podílu, který měla v rámci příspěvku na dopravu hradit. Výsledkem je omezení některých spojů. Pro obyvatele Orlové se snad problém brzy alespoň částečně vyřeší, v Dětmarovicích ale nejspíš zatím zůstane.

Obyvatelé Orlové se bouří. Kvůli zrušení některých spojů mezi Orlovou a Dětmarovicemi mají problém dostat se autobusem do práce i z práce. „Obrátili se na nás hlavně studenti, ale i další občané formou žádosti, nebo takové petice, aby se situace řešila a podařilo se obnovit tato spojení na vlakové nádraží v Dětmarovicích,“ uvedl místostarosta Orlové Radislav Mojžíšek. „Problém nastal tím, že obec Dětmarovice přestala platit náklady spojené s touto linkou, na základě tohoto rozhodnutí došlo k omezení dopravy na nádraží v Dětmarovicích,“ vysvětluje.

Podle dětmarovického starosty je problém hlavně ve vysokých nákladech za městskou dopravu, pro které nemají v rozpočtu místo, a také v podílu, který má město platit. „My platíme 55 procent ztráty té linky na našem území, což se nám zdá neadekvátní k poměru počtu obyvatel Orlové, kteří linkou jezdí,“ argumentuje starosta Dětmarovic Lumír Mžik.

Orlovští radní situaci pro své občany vyřešili. Autobusy budou jezdit kratší trasou mimo Dětmarovice. „Abychom neplatili náklady za jinou obec, spojení bude ve dvou případech obnoveno, ale nebude zajíždět do obce Dětmarovice, ale přímo z Orlové bude cestování zkráceno přímo na vlakové nádraží v Dětmarovicích,“ potvrdil místostarosta Orlové Radislav Mojžíšek. Nové úpravy v jízdním řádu začnou platit od prvního září.

  • Lidé čekající na svůj spoj autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1819/181877.jpg
  • Pravidelná linka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1819/181878.jpg