Stánkaři komplikují demolici tzv. svinovského plata

Ostrava – Přístup k ostravskému modernímu nádraží stále hyzdí skupina budov, kterým se říká svinovské plato. Demolice tohoto komplexu v Ostravě se zase odkládá. Stavbaři ho měli začít bourat na začátku týdne, ale nestalo se tak. Důvodem jsou stále probíhající jednání s některými stánkaři. Podle města by se situace mohla vyřešit v nejbližších dnech. Tím by mohla dlouho očekávaná demolice v centru Ostravy začít.

Zchátralá nefunkční budova, tzv. svinovské plato, už brzy přestane hyzdit přístup k modernímu vlakovému nádraží. Hlavní hala plata už je vyklizená a zamčená. Problém ale představují venkovní stánkaři. „Ještě nedošlo k uzavření dohod se všemi stánkaři. Ti ještě nevyklidili prostory, ale my doufáme, že když se nepovedlo začít demolovat 2. srpna, že demolici zahájíme v první polovině srpna,“ informuje mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská.   

Zbouráním plata začne také postupná rekonstrukce svinovských mostů. Lidé tak budou muset hlavně v příštím roce počítat s dopravními komplikacemi. „Dojde k zásadním změnám dopravy, protože se budou modernizovat i tramvajové mosty, čili celý úsek bude zjednokolejněný, takže se dají čekat rozsáhlé výluky,“ říká ředitel Dopravního podniku Ostrava František Kořínek. 

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Na místě starého plata vyroste moderní dopravní terminál, který propojí svinovské mosty s vlakovým nádražím. „Projekt je v hodnotě asi osm set třicet milionů korun, jedná se o společné dílo města a Moravskoslezského kraje. Samozřejmě jsou v tomto projektu velmi důležité i evropské peníze,“ dodává Andrea Vojkovská.   

Pokud půjde vše bez problémů, měl by být nový přístup na svinovské nádraží hotový v září 2012.