Lidé vyhledávají tzv. férové výrobky

Olomouc – Město Olomouc nabízí stále více míst, kde si zákazník může koupit tzv. Fair Trade zboží – tedy produkty, které vyrábějí v rozvojových zemích. Takzvaný spravedlivý obchod garantuje zemědělcům a drobným výrobcům v Africe, Asii a Latinské Americe férovou výkupní cenu. Zároveň jim umožňuje vyrovnat se s konkurencí západních výrobců a rozšiřovat své podnikatelské aktivity.

Pamlsky, ovoce, ale i bižuterii či oblečení může zákazník dostat pod nálepkou spravedlivé. Výkupní ceny na běžných trzích jsou totiž tak nízké, že nestačí na pokrytí základní potřeby výrobců. Tzv. Fair Trade proto klade důraz na co nejkratší cestu produktu k zákazníkovi, či zákaz zneužívaní dětské práce. „To je celá myšlenka férového obchodu. Farmáři za své výrobky dostanou spravedlivě zaplaceno, dostávají i prémie a mohou se tak dále rozvíjet,“ popisuje přednosti férového obchodu zástupce společnosti dovážející Fair Trade Michaela Keprtová.  

Obyvatelé hanácké metropole začínají být podle průzkumu Hnutí Duha informovanější. Podle něj se zvýšil i počet míst, kde lze zboží zakoupit, jako například v automatech ve Fakultní nemocnici, či na hlavním nádraží. Fair Trade výrobky lze sehnat už i v některých supermarketech, největší výběr však nabízejí malé specializované prodejny. 

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Například v kavárně Betreka olomoucké charity mohou návštěvníci popít přímo spravedlivou kávu. Podávají ji už dva roky a na nezájem si nestěžují. „Ze začátku se to rozjíždělo pomalu, ale pak se to spravilo. Lidé začali chodit stále víc, zvláště studenti,“ informuje zástupce kavárny Betreka Kristýna Himlerová.  

Za rok 2008 zaznamenali férové výrobky vzestup o dvacet dva procent. I proto vznikl letos v červnu v Olomouci speciální obchod. A o co je největší zájem? „Lidé kupují především bio výrobky, olivový olej, nebo věci, které příliš neznají,“ říká zástupkyně obchodu Zdeňka Junkerová. „Chodívám do těchto obchodů, protože jim chci pomoci. Kupuji zvlášť čokolády, ty jsou výborné,“ dodává zákazník Fair Trade Ivan Voltenr.   

Většina produktů existuje i ve variantě BIO. Jak rozeznat férový výrobek? Nejjednodušeji podle známky, která je unikátní a jediná.