Maminky-dobrovolnice šijí peřinky pro ostravskou nemocnici

Ostrava - Dohromady se daly na internetu, aby pomohly Ostravské fakultní nemocnici. Mámy z různých koutů Česka šijí z vlastních látek malé peřinky pro nedonošené děti. S nápadem přišla a vše zorganizovala Zuzana Raková z Ostravy. Před lety syna porodila předčasně a dobře ví, že zavinovačky pro takto malé děti jsou v porodnicích nedostatkovým zbožím.

Vypadá to teď u nich trochu jako ve skladu, zásilkovou smršť prožívá Zuzana Raková už třetí týden. Vybalovat jí pomáhají i kamarádky. Stačilo k tomu jen dát do internetové diskuse následující výzvu: Dámy, kdo chce, připojte se, šijte a posílejte zavinovačky podle pokynů. „Během jednoho dne se mi přihlásilo asi 20 maminek a do týdne jsem jich měla přihlášených asi 50,“ popisuje ohlas Zuzana Raková, přičemž se hlásí stále další.

Z porodnice je Zuzana, matka šestiletého Jonáše, sice dávno doma, ale tehdy tam trávila měsíce. Syn se narodil předčasně, vážil jen 1 500 gramů a v obyčejné peřince by se ztratil. Teď ráda pomůže. „Na trhu tahle velikost není k dostání, takže potřebujeme tyhle pytlíčky udělat na míru. Dosud jsme je pořizovaly jen ze sponzorských peněz,“ oceňuje aktivitu maminek hlavní sestra z ostravského oddělení neonatologie Jarmila Svobodová.

Dobrovolnice je však šijí zdarma, včetně polohovátek, které nedonošené děti potřebují. Veškerou došlou výbavičku chce Zuzana Raková shromáždit do 25. srpna a koncem prázdnin předat i s dalšími maminkami ostravské fakultní nemocnici.