Padl plán Brna na nákup hangárů ve Slatině. Kvůli průtahům ministerstva

Brno – Ambiciózní plán Brna, koupit za 112 milionů korun dvě obří haly v brněnské části Slatina, padl. Koupi musí schválit ministerstvo financí, ministerským úředníkům už ale věc leží na stole více než rok. Mezitím smlouvám vypršela platnost. A nyní se zdá, že město už o areál tak vážný zájem nemá.

Loni v červnu schválila rada města Brna nákup dvou obřích hangárů bývalých leteckých opraven v Brně-Slatině. Radní v nich chtěli zřídit sklady pro Muzeum města Brna a Národní divadlo. Město o nákup usilovalo čtyři roky, teď ale celý projekt skončil fiaskem. „Pracujeme s neoficiálními a kusými informacemi z ministerstva obrany, zatím to ale vypadá, že se věc nikam nepohnula,“ popsal aktuální situaci náměstek primátora Oliver Pospíšil (ČSSD). 

Areál, který chtělo město odkoupit, sice patří ministerstvu obrany, transakci ale musí posvětit ministerstvo financí. A právě tam se celá věc zadrhla. „Smlouvu jsme odeslali 27. září 2010 na ministerstvo financí, kde ještě stále probíhá proces připomínkování,“ uvedla Jana Zechmeisterová z ministerstva obrany. Připomínky k prodeji totiž mělo další ministerstvo, tentokrát dopravy. Přes část pozemků vede železniční trať, ministerstvo proto jedná stran možného budoucího využití části areálu pro železniční dopravní koridor. 

Během zdlouhavých jednání už vypršely mezní termíny v návrhu smlouvy, jednat se tedy bude nanovo. I když má vedení města o areál stále zájem, rozhodně už o něj neusiluje tak, jako dřív. „Za ty roky už se změnil přístup města, nějak jsme se naučili žít s představou, tyto prostory nemáme,“ uvedl Pospíšil. Zřejmě se bude nově jednat i o ceně, původní návrh zněl 112 milionů korun, tolik ale už město dát nechce. „Domnívám se, že situace je jiná co se týče trhu i finančních možností města,“ dodal náměstek.

Muzeum hledá náhradní řešení 

Město chtělo nákupem vyřešit nedostatek skladů pro muzeum a divadlo, divadelníci totiž nemají kde skladovat velké kulisy, muzeum zase potřebuje dlouhodobě uskladnit alespoň část svých sbírek, ve kterých je 300 000 exponátů. „Je to škoda, ty objekty byly pro nás velice výhodné, i když by si vyžádaly investice,“ řekl ředitel Muzea města Brna Pavel Ciprian. Muzeum teď hledá pro své sbírky náhradní uskladnění. „V jednání jsou dva objekty, jeden je v brněnských Pisárkách, další ve Vyškově, a ten je dokonce ve velice dobrém stavu,“ popsal Ciprian. Muzeum dnes část exponátů skladuje v provizoriu na Špilberku, které ovšem musí na konci příštího roku vyklidit. Další část sbírek je uskladněna v objektu, který je výhledově určen k asanaci, nové prostory tedy muzeum nutně potřebuje.