Občané v Opavě mohou rozhodovat o podobě Horního náměstí

Opava - O budoucí podobě Horního náměstí v Opavě mohou rozhodovat také obyvatelé města. Především o novém vzhledu socialistického obchodního centra Slezanka. Zástupci developera připravili výstavu architektonických návrhů přímo na náměstí. Zájemci teď budou volit svého favorita. Na výsledek hlasování bude přitom brát ohled i odborná porota, která nakonec vítěze vybere.

Bílý stan na Horním náměstí v Opavě ukrývá celkem sedm architektonických návrhů. Lidé o nich můžou hlasovat denně od 11 do 18 hodin, a to až do 5. září. V odborné komisi, která o vítězi rozhodne, zasednou zástupci města, developera, památkového ústavu i odborní architekti. „My máme první setkání komise příští čtvrtek, nelze ale čekat, že na tom jednání už vzejde vítězný návrh. Ten bychom rádi znali do konce roku,“ řekl vedoucí přípravy projektů skupiny Crestyl Tomáš Klíma.

Za Slezankou už probíhá archeologický výzkum. Developer tady plánuje vybudovat obchodně-společenské centrum, do kterého chce zahrnout právě i budovu Slezanky. Tu vlastní město. Jeho vedení teď jedná i o případné koupi takzvané budovy jednoty. Ta na socialistické obchodní centrum navazuje. „Ta smlouva je postavena tak, že pokud to město získá, tak to ten developer musí od nás koupit, pokud to město nezíská, ten projekt prostě bude menší a město z toho nemá žádné sankce a nepříjemnosti,“ tvrdí primátor Opavy Zbyněk Stanjura.

„Máme územní rozhodnutí na tu zadní část za Slezankou a počítáme, že bychom to udělali celé najednou. Buď bychom mohli otevřít na Vánoce 2012, anebo v polovině roku 2013,“ prozradil generální ředitel skupiny Crestyl Omar Koleilat. Město by pozemky pod Slezankou prodalo podle primátora developerovi až po kolaudaci stavby, aby mělo nad realizací neustálou kontrolu. „Celý ten projekt bude za privátní peníze,“ upozornil primátor Zbyněk Stanjura. Zastupitelstvo bude o budoucí kupní smlouvě rozhodovat patrně nejdříve až v prosinci letošního roku.

  • Jeden z přihlášených projektů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1902/190116.jpg
  • Jeden z přihlášených projektů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1902/190117.jpg