Beskydské vrcholy prověřily stovky turistů

Ostrava - Sedm nejvyšších vrcholů pohoří Beskydy zdolávalo od pátku téměř sedmnáct set přihlášených účastníků z různých koutů České republiky. Na celý pochod měli čtyřicet hodin, ti nejrychlejší ho ale zvládli i čtyřikrát rychleji. Díky převýšení odborníci pochod přirovnali ke zdolání pověstného vrcholu K2.

Teplé oblečení, pevné boty, dostatek jídla, čelenku a mobil museli s sebou mít účastníci expedice Beskydská sedmička na startu ve Frenštátu pod Radhoštěm. Ještě dostali požehnání od faráře a mohli vyrazit. „Kdyby to záleželo na mně, tak bych se nepřihlásila, ale manžel měl padesáté výročí, takže je to vlastně dárek od celé naší rodiny,“ svěřuje se jedna z účastnic pochodu Pavla Zimčíková.  

Trasa extrémního pochodu vedla přes sedm nejvyšších vrcholů: Radhošť, Čertův Mlýn, Smrk, Lysá hora, Travný, Ropice a Velký Javorový. „Ta trasa je dlouhá osmdesát sedm kilometrů a převýšení má pět tisíc metrů, což je zhruba stejné převýšení, jako když se leze na K2,“ zdůrazňuje pořadatel akce Libor Uher. „Předpokládáme středně těžké úrazy. Samozřejmě může dojít i k tomu, že někdo spadne na hlavu, může být v bezvědomí, je to velice široká škála úrazů, ke kterým může dojít,“ odhadl Radim Pavlica ze Záchranné horské služby Beskydy před začátkem pochodu.   

Reportáž Ivy Kubánkové (zdroj: ČT24)

Na zdolání všech vrcholů měli účastníci expedice čtyřicet hodin. Nocovat ale nikde nemohli, a tak si odpočinuli až doma. „Tak dlouho jsme ještě nikdy nešli, čtyřicet hodin, loni jsme byli na 5BV, no ale déšť nás zdolal, takže jsme to vzdali,“ přiznává účastnice pochodu Hana Kubíčková. „Až přijedu domů, tak první věc, kterou udělám, tak bude asi spánek,“ naznačil Petr Puskiewicz. 

První místo si nakonec vyběhala dvojice z Frýdku-Místku Petr Míl a René Trebuna, a to v rekordním čase jedenáct hodin a třicet pět minut.