Ostravské studio ČT chystá nový mezinárodní pořad

Ostrava - Nový pořad o historii, kultuře a tradicích České a Polské republiky představí Televizní studio Ostrava. Spolupracuje na něm s Polskou televizí Vratislav a společně jej uvedou 26. září na zpravodajské stanici ČT24. V prvním díle se diváci můžou těšit na představení projektu Euroregion Těšínské Slezsko a také na Kavárnu Avion.

Polsko očima Čechů, Česko očima Poláků. To ukáže pořad Hranice dokořán – Rozmówki polsko-czeskie. Zaměří se také na otázky přeshraniční spolupráce, obchodní kontakty a zvyky Čechů a Poláků. Hudbu k němu složil Jaromír Nohavica. „Česká televize Ostrava využívá vlastně toho, že má takovou ideální polohu na hranicích s Polskem. S Poláky spolupracujeme pravidelně, dělali jsme už před lety třeba pořad Poznejme se,“ uvedl ředitel Televizního studia Ostrava Ilja Racek. Vzniknout by měl cyklus 78 dílů, kterým provází dvě mezinárodní smíšené dvojice, v každé je vždy jeden zástupce z Česka a jeden z Polska. Pořad tak uvedou Gabriela Lefenda a Pawel Golembski, Natalia Grosiak a Petr Šiška.

„Dochází k řadě vtipných situací, často si na place vůbec nerozumíme a jenom se domníváme, o čem že bude ten následující vstup,“ směje se moderátor Petr Šiška. „Ten tým musí vytvořit společný pořad, takže se docela komplikovaně a složitě domlouváme, ale v tomto okamžiku už máme natočeno několik dílů,“ dodává Ilja Racek. A dostane se i na vážnější témata, tvůrci připomenou například česko-polské spory o hranice nebo ukážou, jak se polští řidiči chovají na českých silnicích a naopak. Prostor účinkující dávají ale i zábavným historkám a vyvracení předsudků.

„Poláci jsou známí tím, že co všechno se dá sesbírat ze starých vraků, tak to nashromáždí vždycky u sebe na zahradě,“ tvrdí Petr Šiška. „Nebo se také pojedu podívat na polské kulinářství, protože u nás se s úsměvem říkalo, že polská kuchařka je jedna z nejtenčích knih na světě, tak jsem zvědavý, jestli to platí,“ dodává opět s úsměvem. Hranice dokořán diváci shlédnou už tuto neděli v jedenáct hodin dopoledne na kanálu ČT24. 

  • Pořad bude běžet s titulky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1974/197363.jpg
  • Z nového pořadu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1974/197371.jpg