Ostravský babybox zachránil další život

Ostrava - Do babyboxu v Městské nemocnici Ostrava někdo včera v časných ranních hodinách odložil novorozenou dívku, a to i s placentou. Zdravotníci se o ni ihned postarali. Lékaři potvrdili, že dítě je zdravé. Vyhřívané schránky v České republice tak zachránily už čtyřiačtyřicet novorozeňat. Babybox v Ostravě byl dán do provozu jako patnáctý v republice na podzim roku 2008. V lednu 2009 bylo do něj vloženo první novorozeně. Bylo krátce před pátou hodinou ranní, když se provozní teplota v babyboxu zvýšila z osmadvaceti stupňů na sedmatřicet. Je to znamení, že ve schránce leží novorozeně. Minutu poté už dítě zahřívala v náruči zdravotní sestra.

„Je to dítě těsně po porodu, teď je hospitalizované na našem dětském oddělení a je v pořádku,“ potvrdil ředitel Městské nemocnice Ostrava Jan Zháněl. Je to holčička a zakladatel babyboxů Ludvík Hess jí dal prozatím jméno Anička. „Je to velká satisfakce a velký argument potřebnosti babyboxu,“ zdůraznil. Lékaři teď u dítěte provádějí kompletní odběry a vyšetření.

„Dále bude dítě nahlášené sociálním pracovníkům a budeme dále jednat o jeho přeložení do kojeneckého ústavu,“ popisuje, co bude s Aničkou dále, ředitel Jan Zháněl. Vyhřívaných schránek je v České republice 39 a matky v tíživé situaci do nich odložili už 44 novorozeňat. Přesto existují názory, že babyboxů je moc.

„My si jenom myslíme, že by se neměly zřizovat nové babyboxy, že by měla být zdůrazněna ta druhá alternativa, o které se tady mluvilo - utajené porody,“ říká Jan Janda za Českou pediatrickou společnost. „Anonymní porody zdaleka nejsou dokonalá zařízení, protože anonymní porody jsou ze zákona jenom pro svobodné Češky. Matky, které jsou vdané nebo cizinky, nemají na anonymní porod nárok,“ oponuje mu zakladatel babyboxů Ludvík Hess. Jeho vizí naopak je, aby babyboxů bylo v zemi 70, tedy alespoň jeden v každém okrese.