Pacienti čekají na transplantaci dlouho - s problémy se pere i Ostrava

Ostrava - Nedostatek orgánů pro transplantace – problém, se kterým se medicína potýká stále víc. Počty pacientů na čekacích listinách přitom rostou. Jen v ostravském centru čeká na novou ledvinu pět desítek nemocných, kteří jsou jinak závislí na dialýze. Na tyto problémy upozorňují i představitelé Evropy. Den dárců vyhlašuje Evropská komise na 16. října. V Ostravě uspořádali informační kampaň pro pacienty i návštěvníky fakultní nemocnice.

Čekal dlouho – dočkal se před 10 dny. Že potřebuje novou ledvinu, zjistil Richard Šmiga ve třiceti, kdy mu obě vlastní selhaly. Znamenalo to třikrát týdně tři hodiny na dialýze, musel přestat pracovat, byl často unavený. „Spal jsem, zavolali mi brzy ráno, že pro mě mají po třech letech ledvinu. Je to úplně ten největší dar, který jsem mohl v životě dostat,“ raduje se pacient. I devětadvacetiletý Petr Wolf má chronický zánět ledvin, ale obrovské štěstí - transplantace se dočkal po deseti dnech od chvíle, kdy ho dali na čekací list. „Bylo mi jedno, co mi budou dělat. Byl jsem prostě rád, že zase budu žít jako normální člověk,“ říká.

Novou ledvinu od zemřelého dárce transplantovali v ostravském centru letos 25 pacientům a jednou provedli příbuzenskou transplantaci, kdy matka darovala ledvinu synovi. Dalších 50 lidí ale na operaci pořád čeká. „V poslední době přibývá pacientů na čekací listině. Je to samozřejmě dáno nedostatkem orgánů, který pociťuje nejen naše centrum, ale celá republika,“ potvrdil primář transplantačního centra Jiří Samlík. Ledvina je jediný orgán, který může darovat žijící člověk.

Takzvaných příbuzenských transplantací je ale stále málo. I když stačí shodná krevní skupina. „Často to bývá manžel, ale může to být i známý nebo přítel,“ tvrdí primář Samlík. Na problémy upozorňují i představitelé Evropy – na dnešek vyhlásila Evropská komise Evropský den dárců orgánů. „Snažíme se tady ty lidi odchytávat a dávat jim informace, ale většinou mají sami zájem a mají i doplňující otázky,“ říká koordinátor Transplantačního centra FN Ostrava Tomáš Glac. V Česku platí předpokládaný souhlas s odebráním orgánů po smrti, kdo nesouhlasí, může se zapsat do zvláštního registru.