Ostravský soud přiznal milionové odškodné muži, který se zřítil z lešení

Ostrava - Milionové odškodné a doživotní rentu přiznal ostravský soud muži, který se zřítil z lešení. Patrik Kohut nesouhlasil s původním odškodným a soudil se. Na špatné podmínky bezpečnosti práce doplatilo letos životem už 29 lidí, dalších téměř dvě stě se vážně zranilo.

Před třemi lety byl ještě Patrik Kohut zcela zdravý, chodil se s kamarády bavit a užíval si života. Teď má po třech operacích mozku, nemůže hýbat s nohou a má krátkodobou paměť. Za to všechno může špatně postavené lešení, Patrik Kohut skočil na podlážku, která se pod ním propadla a on se zřítil z výšky šesti metrů přímo na hlavu. „Je mi 25 let a celý život mám kompletně zničený. Mám invalidní důchod pět a půl tisíce a z toho se opravdu nedá vyžít, bez maminky bych vůbec asi nepřežil,“ říká Patrik Kohut.

S doživotními následky, které si s sebou Patrik Kohut ponese, podle něj nekorespondovala částka čtvrt milionu, chtěl až třináctkrát více. Protistrana reagovala: „Může si za to sám, neměl skákat.“ Zástupce obžalované firmy Radim Žurek se odmítl k rozhodnutí soudu vyjádřit. Soud dal totiž nakonec za pravdu Patriku Kohutovi a vyměřil mu odškodné ve výši 1 336 000 korun. Čtyřikrát více, než kolik měl původně dostat.

„Lešení, na kterém se pohyboval, bylo nesprávně postaveno, a proto za pracovní úraz nese plnou odpovědnost zaměstnavatel,“ potvrdil soudce Jiří Šopek. „Není to špatný rozsudek, byť jsme dostali méně, než jsme chtěli. Zvažujeme ještě ale i odvolání,“ uvedl zástupce žalobce Ivo Jahelka. Špatné podmínky bezpečnosti práce připravily o život v letošním roce jen v Moravskoslezském kraji 29 lidí, 196 bylo převezeno do nemocnic s vážnými poraněními.

  • Soud autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2132/213162.jpg
  • Patrik Kohut autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2132/213163.jpg