Bezpečnost v Kunčičkách budou sledovat kamery

Ostrava-Kunčičky – Ostravská kolonie Kunčičky dostala nový kabát. Do sociálně vyloučené lokality investoval vlastník domů téměř 80 milionů. Kromě nových fasád a oken provádí i generální opravy jednotlivých bytů, do kterých chce přilákat nové nájemníky. Komplexní regenerací procházejí v současné době domy v celé lokalitě, hotovo by mělo být do konce roku. Kunčičky jsou historická obec, která leží na území Ostravy, první písemná zmínka o ní pochází z roku 1380. V současné době jsou součástí městského obvodu Slezská Ostrava. Ve čtyřicátých letech minulého století zde vznikla hornická čtvrť, tvořená třípatrovými cihlovými domy s prostornými byty různých dispozic, úhlednými zahrádkami a veškerým vybavením.

Ještě před několika měsíci si pod názvem Kunčičky vybavovali Ostravané pouze zdevastované domy a nepořádek. Vlastník domů, společnost RPG Real Estate, během posledního půl roku proměnila kolonii téměř k nepoznání. „Konečně. Když někomu řeknu, že bydlím v Kunčičkách, tak nejsem pasovaný na to, že jedu do nějakých Kotěhůlek nebo do Bronxu, kde není ani voda, ani plyn, ani elektřina a bydlí tam samí zločinci,“ uvedl nájemník čtvrti Jiří Řezáč a jeho sousedka Lucie Bihariová doplnila: „Teď je to tady pěknější, jsem spokojená.“ Společnost do projektu investovala 76 milionů korun a kromě nových fasád a oken opravila i byty, které jsou dosud prázdné. Chce do nich nalákat nové nájemníky. Opravené domy jsou podle některých nájemníků pouze začátek, to nejtěžší je teprve čeká. „Domy jsou pěkné. Teď musíme s lidmi pracovat, aby tady vznikl pocit komunity,“ doplnil Kumar Vishwanathan z občanského sdružení Vzájemné soužití.

Nájemníci i společnost se nejvíce bojí toho, že se domy za pár let dostanou do stejného stavu, v jakém byly před rekonstrukcí. „Bude tady kamerový systém. Budeme tady maximálně dohlížet na bezpečnost občanů, majetku a opravených domů 24 hodin denně,“ prohlásil starosta Slezské Ostravy Antonín Maštalíř (ČSSD) a Jiří Řezáč dodal: „Mám bohužel zkušenost, že tady je taková mentalita lidí: udělejte nám to, my to zlikvidujeme a za týden to můžete spravit znovu. Ti lidé se sami musí zapojovat do té práce.“ Ředitel RPG Real Estate Tony Aksich však takový pesimista není: „Samozřejmě, je to výzva. Ale můžeme ji zvládnout.“

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Někteří z místních se už zapojili do úklidu před rekonstrukcí. Z patnácti set lidí, kteří v Kunčičkách žijí, jich podle RPG byly zpočátku pouze desítky, později však stovky.

Ostravská kolonie Kunčičky dostala nový kabát.
Zdroj: ČT24