Babyboxy už zachránily 40 dětí, dnes i holčičku v Opavě

Opava - Do babyboxu v opavské Slezské nemocnici někdo dnes brzy ráno odložil jen několik hodin starou zdravou holčičku. Dítě bylo před odložením pečlivě laicky ošetřené a také čistě oblečené. Podle zřizovatele schránek Ludvíka Hesse jde už o čtyřicáté dítě nalezené v české síti babyboxů. Po České republice nyní funguje už 41 babyboxů, 3. února by se měl otevřít další ve Slaném. Do dnešního dne v nich lékaři našli 15 chlapečků a 25 holčiček. Odložení dítěte do babyboxu není trestné a je zcela anonymní. Ne všichni odborníci ale se schránkami souhlasí. Řešením by podle nich mohly být například utajené porody.

Holčička byla do speciální schránky vložena dnes krátce po 02:30. „Dětská primářka, která má dívenku v péči, pojmenovala holčičku Magdaléna. Chtěla tak potěšit sestřičku, která děťátko v babyboxu vyzvedla. Magdalenka je stará několik hodin,“ řekl Hess. Odkládání dětí ho netěší, to, že jde už o 40 dítě, je ale podle něj argument pro potřebu babyboxů.

Pracovníci odboru sociálněprávní ochrany dětí by nyní měli holčičce na matrice nechat vystavit rodný list a dát návrh opatrovnickému soudci na svěření dítěte do péče v náhradní rodině. „Tento úkon je možné provést okamžitě, protože dítě je ze zákona volné. Není tedy nutné ho dávat do kojeneckého ústavu. Na základě předběžného opatření může být adoptivní rodině holčička svěřena na jakousi zkušební dobu, která obvykle trvá několik měsíců,“ řekl Hess. Nejrychleji se podařilo do nové rodiny umístit dítě do čtyř dnů od jeho nalezení v babyboxu. V několika případech už si ale matka odložení dítěte rozmyslela a vzala si ho zpět.

Reportáž Ivy Kubánkové (zdroj: ČT24)

Babybox však má i své odpůrce. Někteří odborníci odložení novorozence považují za trestný čin opuštění dítěte. „Babyboxy vůbec nejsou optimálním řešením. V Německu je tendence je zakázat. My si jenom myslíme, že by se neměly zřizovat nové babyboxy, že by měla být zdůrazněna ta druhá alternativa, o které už se tady mluvilo, tedy utajené porody,“ řekl ČT už dříve Jan Janda z České pediatrické společnosti. Hess dodal, že babyboxy jsou pouze jednou z variant: „Já si určitě nemyslím, že by byly samospásné a vše zachraňující.“ Podobná zařízení fungují na Slovensku, v Maďarsku, Rakousku, Švýcarsku nebo v Německu.

BabyBox
Zdroj: ČT24